SHL-spelare döms för misshandel

Spelaren: "Ska genomgå kognitiv samtalsterapi"

HOCKEY

SHL-spelaren satte sig grenlse över offret och slog honom blodig med flera knytnävsslag.

I dag dömdes spelaren som tillhör Luleå Hockey till villkorlig dom med samhällstjänst i 50 timmar samt skadestånd.

– Jag kan inte annat än att be alla berörda om ursäkt, säger han till klubbens hemsida.

Det var natten mot den 27 juli, sommaren 2013, som SHL-spelaren med Tre Kronor-meriter var ute på krogen och hamnade i en hetsig diskussion med ett sällskap.

Enligt vittnesuppgifter ska han ha skallat en person och sedan knuffat omkull honom för att fortsätta misshandeln sittandes grensle över honom.

"Känner mig hotad och agerar"

I tingsrätten har hockeyprofilen berättat att han var berusad på två tre öl och en halv vinflaska och att han därför inte minns händelseförloppet särskilt tydligt.

– Jag känner mig hotad och jag agerar. Men jag vet inte på vilket sätt. Det är allt jag kommer ihåg, sa spelaren i rätten om misshandeln.

Redan under kvällen erkände han dock för en ordningsvakt att han utdelat slag och skallningar.

Ger i normala fall fängelse

I dag kom så domen mot spelaren i Luelå Hockey. Han döms till villkorlig dom med samhällstjänst i 50 timmar. En dom motsvarande en månad i fängelse,skriver tingsrätten. Han ska dessutom betala 9700 kronor i skadestånd till brottsoffret.

Spelaren går nu ut på klubbens hemsida och ber om ursäkt:

– Jag kan inte annat än att be alla berörda om ursäkt. Jag ber om ursäkt till de som blev utsatta på plats, till min familj, till min förening, alla våra fans och även våra sponsorer.

– Jag förstår att det jag gjort är oacceptabelt och det är jag själv som bär ansvaret för det inträffade och beklagar det djupt.

Spelar förmodligen inte premiären

Nu ska spelaren genomgå terapi.

– Just nu genomgår jag en behandling, en kognitiv samtalsterapi, och får ett starkt stöd av min arbetsgivare Luleå Hockey. Något som jag verkligen är tacksam för.

Luleås VD Stefan Enbom säger så här till Sportbladet:

– Det är väl så att vi resonerat om det här från händelsen skedde och till att han blev åtalad och domen kom. Under hela den resan har vi haft som utgångspunkt att det här är en medarbetare som gjort ett stort misstag som är djupt olyckligt och beklagligt men att vi ändå trots det vill hitta vägar att hjälpa honom.

Finns det en klausul om att bryta kontraktet vid eventuell ny överträdelse?

– Ja det är så att utifrån avtalet så är det så att vi kan avsluta det då.

Kommer han vara tillgänglig för spel i premiären?

– Det är en fråga för vår sportchef och tränare. Men jag har svårt att se det, han är rätt tagen av domen, säger Stefan Enbom.

FAKTA

Så skriver tingsrätten om domen:

"I det här fallet är det fråga om en oprovocerad misshandel med skallning och slag mot någon som ligger ner och med inte helt obetydliga skador, vilket talar för fängelse. Tingsrätten har bedömt straffvärdet motsvara ett straff på fängelse omkring två månader för en vuxen

Mot detta står att XX var YY år vid tiden för brottet och att det är första gången han döms för brott. Av hans personliga förhållanden har framgått att han lever under ordnade förhållanden och livnär sig som hockeyspelare på elitnivå. Det saknas risk för återfall i brott. Han har bedömts lämplig för och har även samtyckt till att utföra samhällstjänst."

ARTIKELN HANDLAR OM