”Livsviktigt med en bra seriestart”

Garpenlöv: Många ledare ligger sömnlösa vid starten

HOCKEY

Ikväll rullar SHL igång – på allvar.

Det finns en spänning i luften men också en oro.

Massor står på spel och vikten av en bra start är näst intill livsviktig.

För en bra start kan vara skillnaden mellan slutspel eller kval.

Johan Garpenlöv, Sportbladets krönikör.

Även om SHL tjuvstartade i går med ett hett norrlandsderby mellan Luleå och Skellefteå är det i kväll SHL rullar igång på riktigt.

Det är den här dagen alla lag har ringat in i sina almanackor och förberett sig minutiöst för.

För nu är varje poäng livsviktig i jakten på ett slutspel eller för att undvika ett kval med allt vad det innebär.

I kväll är det ingen träningsturnering eller någon träningsmatch där man kan jobba med sitt grundspel och spela avslappnat där vinna eller förlora inte har någon större betydelse.

I kväll är det på liv och död, där ­poängen är lika viktiga nu i omgång ett som i slutet av serien.

Nu är allt som varit på försäsongen borta, alla lagen står på noll poäng och man kan som ­tränare och ­spelare känna hur spänningen och fokuseringen i omklädningsrummet stiger.

Otålighet bland tränarna

Det finns en otålighet hos tränarna och spelarna att det ska börja, men också en oro hur man står sig mot ­andra lag och hur starten kommer ­arta sig.

För både tränare och spelare vet hur viktig en bra start på säsongen är och hur tufft det blir för alla om ­laget får en dålig start.

Det är som natt och dag.

Det finns inget lag som vinner alla matcher i serien, utan under en säsong kommer alla lag ha perioder där man tappar spelet och förlusterna ramlar in på löpande band.

Men när förlusterna radar upp sig i början av säsongen, och det syns tydligt i tabellen, är det lätt att en dålig känsla sprider sig fort.

Ledningen blir skärrade, sponsorer skäller, tränarna blir oroliga och spelarna tappar självförtroendet och förtroendet för sina ledare.

Det som såg så bra ut inför säsongen har på bara några matcher förvandlas till ett stort kaos där allt ifrågasätts från värvningar till spel­system och individuella prestationer.

Paniken sprider sig

I det här läget smyger sig paniken på och i styrelserummet börjar det planeras för åtgärder där tränarfrågan är i fokus.

Under mina två första år som assisterande tränare i Djurgården till Niklas Wikegård låg vi i botten av SHL efter de tio första omgångarna.

Vi kände pressen direkt och fokusen var hård.

Kravbilden var oerhörd och Djurgården, som varit ett framgångsrikt lag i många år, fick sig många kängor av expertisen.

Det snackades en hel del i kulisserna.

Media började ställa frågor om jag och Niklas var rätt personer att ­leda laget.

SVT och TV4 sprang runt med kameran bakom båset hela matchen och filmade för att hitta något som man kunde sända senare på kvällen.

En speciell och utsatt arbetsmiljö.

Det är så här det fungerar och ­speciellt i början av säsongen för det är så tydligt i tabellen där och just därför man vill undvika en dålig start.

Nu vände jag, Niklas och spelarna den negativa trenden båda säsongerna och slutade topp fem med ett envist arbete och att vi höll ihop, pratade samma språk plus att vi aldrig gav upp.

Kan sluta i kaos

Men det finns många exempel på lag som ­inte lyckas reda ut en dålig start och det brukar ­sluta med en säsong i kaos där tränare och spelare sparkas, missat slutspel och en ekonomi i obalans för alla nödlösningar som sker under ­säsongen.

Jag vet att det är många klubb­ledare som inte sover bra och är grymt ­nervösa för hur deras lag ska ­inleda säsongen för inledningen av säsongen kan vara skillnaden mellan himmel och helvete.

Hur mycket lagen än vill ha en bra start på säsongen, vet vi att det kommer vara ett eller flera lag som inte kommer få det att stämma från start och hamna i en tidig kris, där hela organisationen blir ifrågasatt.

Frågan är vilket lag blir det i år?

Nu kör vi.

ARTIKELN HANDLAR OM