Så kan SHL förändras redan denna säsong

Tre mot tre Utvisade får sitta kvar

Foto: BILDBYRÅN
HOCKEY

SHL förbereder stora förändringar – redan under den här säsongen.

Enligt vad Sportbladet erfar finns långt gångna planer att spela tre mot tre i förlängningen. En annan het nyhet som kan genomföras är att utvisade spelare inte får komma in vid mål.

– Vi diskuterar kontinuerligt olika frågor som kan utveckla sporten, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Att regler förändras och justeras händer inför varje säsong. Däremot är det ytterst sällsynt att det händer mitt under säsong. Men nu diskuteras två radikala förändringar som enligt planerna ska genomföras redan i vinter.

Under landslagsuppehållet reste samtliga lags sportchefer till Chicago. En stor del av tiden användes till att diskutera hur SHL ska utvecklas, bli bättre och mer publikvänlig.

Stora förändringar är på gång i SHL. Nästa säsong utökas ligan till 14 lag och ett helt nytt system för nedflyttning införs. Men även ett flertal regeländringar diskuteras.

Utvisade får sitta kvar

En rad förslag togs fram under sportchefernas USA-resa.

Att gå tillbaka till de mindre ytterzonerna, spela renodlade back-to-back-matcher och att skjuta fram seriestarten med två veckor var några av sakerna som var uppe för diskussion.

Men två andra förslag är hetast just nu.

Och går allt i lås genomförs de redan mitt under den här säsongen. Det första är att spela med bara tre utespelare under förlängningen, i dag får lagen använda fyra utespelare. Förändring nummer två är att en utvisad spelare inte ska få komma in om motståndaren gör mål. Samma system som i dag gäller vid utvisningar på fem minuter.

Kan införas vid årsskiftet

Från SHL:s håll vill man inte bekräfta Sportbladets uppgifter.

– Vi diskuterar kontinuerligt olika frågor som kan utveckla sporten. De här två sakerna du nämner kan var exempel på saker som diskuterats i omgångar, säger ligans sportchef Johan Hemlin.

Men kan du bekräfta att det är förändringar som kan ske mitt under säsongen?

– Nej, jag kan inte säga så mycket mer just nu.

Både klubbdirektörer och lagkaptenerna i SHL-lagen har informerats om planerna. Någon gång vid årsskiftet hoppas SHL att åtminstone spel tre mot tre ska vara infört.

För vissa regeländringar krävs tillåtelse från Svenska Ishockeyförbundet. Men enligt Sportbladets uppgifter räknar SHL med att kunna genomföra den här typen av förändringar inom organisationen.

FAKTA

Sakerna som SHL vill förändra direkt

• Spel tre mot tre under förlängningen

Som det är i dag får lagen använda fem utespelare under ordinarie tid. När förlängningen inleds är det fyra utespelare som gäller. Nu vill SHL minska antalet till tre för varje lag, för att på så sätt få en öppnare ishockey och större chans till ett avgörande. Den här förändringen är den som ligger närmast att införas redan under den här säsongen.

Fotnot: Om en spelare blir utvisad under förlängningen blir det i stället spel fyra mot tre. När den utvisade spelaren kommer in på isen blir det spel fyra mot fyra fram till nästa avblåsning.

• Inte släppa in utvisad spelare

En stor förändring som har diskuterats flitigt och som kan komma att införas redan den här säsongen. Som det är i dag, och som det i princip alltid har varit, får en utvisad spelare komma in när motståndaren gör mål. Det är bara vid matchstraff, och den obligatoriska femminutersutvisningen, som det går att göra fler mål under samma utvisning. Nu vill SHL ha samma system vid tvåminutersutvisningar. Syftet är att det ska göras fler mål – men också leda till ett renare spel. Att ta utvisningar blir betydligt mer kostsamt.

Andra saker som diskuterats, men genomförs tidigast nästa säsong

Back-to-back-matcher

Redan i dag spelar lagen matcher fredag och lördag vid vissa tillfällen, men då är det mot olika lag. Många SHL-klubbar vill se riktiga back--to-back-möten. Det vill säga att samma lag möts två dagar i rad. Det skapar en annan nerv och publikintresse för matcherna.

Senare seriestart

September har de senaste åren inte varit någon bra publikmånad, och allt fler röster har höjts för att skjuta fram seriestarten två veckor. Något som i så fall skulle underlättas av att det nästa säsong bara blir 52 omgångar i stället för 55.

Mindre ytterzoner igen

Försöket med att flytta tillbaka blålinjerna har inte varit någon succé. Många tycker att den infördes för snabbt och att det blivit för mycket spel i sarghörnen. Problemet att byta tillbaka är att alla internationella matcher, som landskamper och CHL, spelas med de större ytterzonerna.

ARTIKELN HANDLAR OM