Brynäs knockade i första perioden

Skellefteå gjorde 5-0 i första perioden

HOCKEY

GÄVLE/STOCKHOLM. Kolsvart, Brynäs!

Bottenlaget förlorade med 2-7 och släppte in hela fem mål i den första perioden mot Skellefteå.

– Det är inte acceptabelt och jag känner en oerhörd besvikelse. Det är ett lågvattenmärke, säger tränaren Tommy Jonsson.

Foto: TT

Brynäs kom stärkta från en seger mot Luleå senast, sades det inför matchen. Men den första perioden mot serieledande Skellefteå hade annat att säga.

När domaren blåste av perioden hade Gävlelaget redan hamnat i tungt, tungt 0-5-underläge. Matchen förlorades tillslut med utklassningssiffrorna 2-7.

– Jag hör att Hans (Wallson) säger att han är stolt. Det är inte jag kan jag säga. Vi gör ett riktigt bottennapp. Jag tycker någonstans att vi inleder bra, men efter 1-0 är det något som händer. Jag har ingen förklaring till vad det är, men det är allt ifrån målvakt-spelet, backarna och forwards…, säger Tommy Jonsson.

Tar du med dig någonting från den här matchen?

– Nej, inte här och nu. Jag känner bara en oerhörd besvikelse. Jag är irriterad.

"Fruktansvärt att se"

Efter den mycket tunga första perioden för Brynäs såg lagkaptenen Niclas Andersén inte glad ut.

– Det är bara att kolla resultatet. Det är fruktansvärt att se. Jag tycker ändå att vi kommer ut som ett hungrigt lag, men när de gör 1-0 är det som ett korthus som faller, sade han i C More.

Erik Forssell inledde målskyttet i powerplay efter sju spelade minuter – och bara minuten senare satte Adam Pettersson 2-0.

En time-out av tränare Tommy Jonsson hjälpte inte.

Starkbaum fick lämna kassen

Istället utökade Axel Holmström till 3-0 15 minuter in i matchen och sekunderna senare blev Adam Pettersson tvåmålsskytt.

Ett mål som gjorde att Bernhard Starkbaum fick tacka för sig i kassen. 19-årige Emil Kruse fick sedan hålla nollan i fyra minuter innan John Norman tystade publiken i Gavlerinken fullständigt med 5-0 med minuten kvar av perioden.

– Jag tror att det är dags att man rensar på ledarsidan i Brynäs och sätter in nytt överallt, nya ramar. Det är ett lag som inte litar inte på sig själv. Tommy får inte heller det stöd han behöver av Andreas och Ove (Dackell och Molin, assisterande tränare), menade experten Niklas Wikegård.

– När det sedan blir 5-0 i den första perioden blir det också en skämsfaktor i det hela, sade han i C More.

"Lider med Brynässpelarna"

Brynäs inledde mittenperioden med att reducera till 1-5 genom Billy Sweatt, men sedan sänkte Daniel Widing sitt förra lag med dubbla mål.

– Man lider lite med Brynässpelarna såklart. Jag har härliga minnen härifrån och det var här min karriär tog fart, säger Widing, med ett SM-guld med Gävleklubben.

Samtidigt vann Leksand mot Modo, vilket innebär att både Leksand och Brynäs ligger på 48 poäng, fyra poäng efter tabellnian Djurgården som spelar mot HV71 senare ikväll.

FAKTA

Brynäs–Skellefteå AIK 2–7 (0–5, 1–2, 1–0)

Första perioden: 0–1 (7.40) Erik Forssell (Janne Pesonen, Patrik Zackrisson) spel fem mot fyra, 0–2 (8.31) Adam Pettersson (Erik Andersson, Anton Lindholm), 0–3 (15.13) Axel Holmström (Rob Schremp, Niclas Burström), 0–4 (15.38) Adam Pettersson (Andrew Calof, John Norman), 0–5 (19.22) John Norman (Adam Pettersson, Andrew Calof).

Andra perioden: 1–5 (12.40) Bill Sweatt (Tim Wallace, Greg Scott), 1–6 (13.58) Daniel Widing (Nick Sörensen, Erik Forssell), 1–7 (19.35) Daniel Widing (Axel Holmström, Martin Sevc).

Tredje perioden: 2–7 (6.57) Tim Wallace (Adam Brodecki, Greg Scott).

Skott: 21–40 (8–16, 5–10, 8–14).

Utv, Brynäs: 5x2. Skellefteå AIK: 1x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums, och Morgan Johansson, Ljungby.

Publik: 6 158.

Adam Petterson, fw, Skellefteå

– Inblandad i det det mesta framåt. 2 mål och 1 assist.

Daniel Widing, fw, Skellefteå

– Tvåmålsskytt mot sitt gamla lag. Båda målen i andra perioden.

Sebastian Aho, b, Skellefteå

– Otroligt lugn och säker med pucken. Gör inte ett misstag.

Nick Sörensen, fw, Skellefteå

– Debut efter lång skadefrånvaro. Kommer att bli nyttig för SAIK.

Erik Forsell, c, Skellefteå

– Många i Skellefteå är bra, men kapten Forsell förtjänar att nämnas.

BÄSTA MÅLVAKT

Erik Hanses, Skellefteå

– Släpper bara in två mål och agerar överlag stabilt.

DOMARNA:

MATCHEN:

Brynäs var – hör och häpna – det bättre laget inledningsvis. Gävlelaget såg riktigt taggat ut de första tre-fyra minuterna. Sedan kom 0-1 – och man föll ihop som ett korthus. Målvakten Bernhard Starkbaum släppte fyra puckar förbi sig inom loppet av åtta minuter och Brynäs får hoppas att hemvändaren Johan ”Honken” Holmqvist kan ge laget en nytändning.

ARTIKELN HANDLAR OM