Fansens protest mot SHL:s nya hårda krav

HOCKEY

SHL:s nya hårda krav skapar reaktioner.

Vid dagens SHL-matcher protesterade flera supportergrupper med tystnad.

– Det känns som SHL bara tycker att vi ska vara glada för att vi får komma dit, men så är det ju inte riktigt, säger en  Emil Nilsén, en av protestsamordnarna.

Under fredag eftermiddag lät SHL meddela att man skärper kraven för allsvenska klubbar som vill spela i högsta ligan. Klubbarna måste ha 4 miljoner i eget kapital och en arena med 5000 platser, varav 3500 sittande, är minimikraven.

Det rörde upp känslorna hos klubbarna i allsvenskan – men framförallt supportrarna. Direkt när beskedet kom inledde man planeringen av en protestaktion.

”Vansinniga"

Fansen var tysta de första fem minuterna i andra perioden i bland annat derbyt mellan Leksand och Brynäs samt i mötet mellan Luleå och Färjestad och Frölunda och Växjö. Efter de fem minuterna började klackarna växelsjunga "SHL - hockeymördare”.

– Det ska visa hur stämningen i arenan skulle bli om man missköter sig så mycket att de aktiva supportrarna ledsnar. Det finns en väldigt stor skillnad mellan de som försöker sälja produkten, som de gärna kallar det, och kunderna. Det känns som SHL bara tycker vi ska vara glada för att vi får komma dit, men så är det ju inte riktigt, säger en av protestsamordnarna Emil Nilsén som till vardags står i Leksands klack.

Varför gör ni det här?

– Alla supporterklubbar tycker samma sak: 1) det saknas en dialog mellan aktiva stämningsskaparna på arenorna och SHL:s ledning, 2) de här nya kraven kanske är rimliga till viss del, men andra saker är helt vansinniga. Säg till exempel att Asplöven skulle gå upp, då ska de stoppas istället för att de får växa in i det. Det är en indirekt stängning även om man inte säger det.

”Lär lyfta blicken"

Vad hoppas ni uppnå?

– I det korta perspektivet handlar det om att markera att vi ställer oss väldigt frågande till var dialogen med SHL finns. I det längre perspektivet så har vi supportrar enats och jag hoppas det kan utmynna i en supporterunion likt den som finns i fotbollen.

Ni som protesterar idag är redan SHL-lag och de här reglerna underlättar för era lag att behålla den statusen, borde ni inte var nöjda?

– Man lär lyfta blicken högre än så. Var ska spelarna komma ifrån om man inte har ett Växjö som drömmer att lyfta från division 1? Det är det som är sorgligt också, att lag som Växjö och LHC verkar ha glömt sin historia, säger Emil Nilsén.

ARTIKELN HANDLAR OM