Förbundet öppnar för dispensmöjlighet

HOCKEY

Kritiken har sköljt över SHL:s nya arenakrav.

Men medan vd Jörgen Lindgren varit stenhård med sitt tidskrav öppnar förhandlingsparten, ishockeyförbundet, för att enskilda klubbar kan få dispens i liganämnden.

– Varje enskilt fall får förhandlas när vi vet hur det ser ut, säger ordförande Christer Englund.

Foto: TT
Christer Englund.

SHL och ishockeyförbundets nya avtal om kraven för spel i högsta ligan har lett till kraftiga reaktioner från både fans och allsvenska klubbar.

Ilskan har främst gällt arenakravet på 5000, varav 3500 sittande, som måste vara klart vid säsongsstart det år man börjar spela i SHL.

Kritiken har främst riktats mot SHL:s vd Jörgen Lindgren som slagit fast att dispens i arenafrågan inte är aktuell att räkna med.

”Får ta frågan då”

Men frågan har som sagt förhandlats fram tillsammans med ishockeyförbundet och där tror man inte att liganämnden nödvändigtvis är riktigt så avvisande.

– Vi får se vilka föreningar som är aktuella för det här. Behöver man längre tid så kommer säkert liganämnden kolla på planen, säger förbundets ordförande Christer Englund.

Det finns en öppning för dispens alltså?

– Vi får ta den frågan då. Utgångsläget är att man ska ha en arena anpassad för elitnivå till hösten, men vi får se vilka enskilda fall det rör sig om och vad det är man pratar om.

I Sportbladets hockeystudion fick ni kritik för att vara en svag förhandlingspart som inte hade så mycket att säga till om, vad säger du om det?

– Nej, det är vi inte. Vi är helt överens med SHL. Däremot har förhandlingarna pågått i över ett år och det betyder ju att vi har haft olika uppfattningar i frågor.

Var arenakravet en sådan?

– Nja, det är en liten fråga.

”Inte en fråga för SHL”

Liten fråga säger du, det verkar inte som klubbarna tycker det?

– Nja, det beror nog lite på vilka du tittar på. Den klubb som har svårigheter är kanske Karlskrona.

Ja vad säger du till Karlskorna i det här läget?

– Jag vet inte, det det här handlar om att skapa underlag för ekonomi. Man får väldigt svårt att klara att konkurrera i SHL med en hall som tar 3500 åskådare.

Men att bygga en arena är ju en ekonomisk jobspost också, ni trycker ju också på vikten av att ha en ekonomi i balans.

– Ja så är det väl. Men varje enskilt fall får förhandlas.

Det lät inte på Jörgen Lindgren som det fanns någon vidare förhandlingsmån?

– Det här är inte en fråga för Jörgen Lindgren, det är licensnämnden. Det i sig är inte en SHL-fråga, säger Christer Englund.

ARTIKELN HANDLAR OM