Lagnelius: Sunt att fansen rasar

Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Varsågod, SHL-pampar!

Jag har gjort undersökningen som ni själva borde ha gjort för längesen.

Sportbladets Emil K Lagnelius.

STOR ENKÄT: Svar från samtliga 26 supporterklubbar i SHL och Hockeyallsvenskan om 4 heta frågor ().

Det har väl knappast undgått någon att det just nu skanderas ”SHL – hockeymördare” ute på landets hockeyarenor. Åskådare som i vanliga fall är rivaler går ihop för att visa sitt avsky mot en gemensam fiende. Anledningen är det senaste i en rad kontroversiella beslut från SHL. Det kokar av ilska hos fansen, som för längesen är trötta på sportsliga orättvisor.

Nu hävdar säkert vän av ordning att det är de som skriker högst som hörs, men att inte lyssna på de som i många fall viger sina liv åt sina favoritlag är arrogant och korkat. Jag upplever en oroväckande von oben-attityd från de som styr svensk hockey.

Jag påstår inte att fansen ska styra svensk hockey. Men om SHL:s ledning satte örat mot marken och lyssnade skulle de få höra att de flesta vill att...

...sista lag i SHL åker ur direkt och bästa lag i Hockeyallsvenskan går direkt upp.

...play in skrotas.

...kvalserien återinförs.

...det sportsliga ska avgöra vem som spelar i landets högsta serie, inte vilket lag som kommer från störst stad eller har flashigast arena.

”Helt absurt”

Det som gläder mig mest när jag läser enkäten är att till och med fans till lag som slåss i botten av SHL anser att sista lag i serien bör åka ur direkt och att play in ska bort. Det är nämligen så äkta hockeyfans fungerar. För att en seger ska vara värd någonting måste man ha riskerat att förlora någonting.

Jag kan bara hålla med. Det är ju faktiskt helt absurt att ett lag som är sämst i en serie över 55 omgångar ska få ytterligare livlinor att hänga kvar. Och att ett lag som hamnar trea från slutet har chans att vinna SM-guld. Och att ett lag som är bäst i en serie över 52 omgångar inte är garanterat att avancera i seriesystemet.

”Ska vara tacksamma”

Men för SHL-pamparna förefaller inte hockey, fans, läktarkultur och känslor existera, utan endast de de för hockeyälskare avskydda orden ”produkt”, ”kund/gäst”, ”handklappor” och ”event/föreställning”. Det som inte kan inbringa cash är oviktigt. Småklubbar som få bryr sig om och som har små hallar är inget att ha.

I stället för att applådera klubbar som med små resurser lyckas ta fajten med jättarna så försöker man sänka dem. Och därför skruvar pamparna åt kraven lite till för att få upp ”rätt” lag.

Men nu har som sagt fansen tröttnat. Bägaren har runnit över. Och jag ser det som ett sundhetstecken.

Att fansen fortfarande orkar bry sig och visar sin passion är något SHL och Svenska Ishockeyförbundet ska vara jävligt tacksamma över.

STOR ENKÄT: Svar från samtliga 26 supporterklubbar i SHL och Hockeyallsvenskan om 4 heta frågor.

ARTIKELN HANDLAR OM