Siffrorna som leder till final

Bäst statistik på 15 år ”Vår effektivitet är brutal”

1 av 5 | Foto: Bildbyrån
HOCKEY

SKELLEFTEÅ. Här är siffrorna som är på väg att ge en femte SM-final i rad.

Mer än var sjunde skott på mål i slutspelet har resulterat i jubel för Skellefteå.

– Vår effektivitet är brutal just nu, säger Oskar Sundqvist.

RANKNING: Så bra är de fyra målvakterna

Linköping har fått en mardrömsstart på semifinalserien mot Skellefteå. Först förlust med 2-5 i Västerbotten och sedan en 2-7-kross på hemmaplan.

Och i båda matcherna har tränaren Roger Melin bytt målvakt.

– Jag har inte varit med om det förut, men det kanske blir att man blir lite osäker som spelare. Vi har ju Markus Svensson som står där dag in och dag ut i stort sett. Vi känner en enorm trygghet med att ha honom där bak. Det gör inget om man släpper till några halvchanser, han tar allt, säger Skellefteåforwarden Oskar Sundqvist.

Samtidigt som Linköping har målvaktsproblem har Skellefteås effektivitet i slutspelet varit extrem.

Bäst sedan 2000

På sex matcher har 15,34 procent av Skellefteås skott på mål också gått in i mål. Inget lag gått igenom ett slutspel med sådan effektivitet sedan 2000/01.

Men det var en annan tid. I grundserien den säsongen hade till exempel endast två målvakter som stod mer än 40 procent av matcherna över 91 i räddningsprocent. Den här säsongen var det 13 stycken som hade det.

Drygt 15 procent i effektivitet. Är det möjligt att hålla de siffrorna?

– Fortsätter vi att vara så här aggressiva på kassen, hugga på returerna och vinna tillbaka andrapuckarna så är det nog möjligt ändå. Vi är i en dimension framför målen just nu där vi inte varit tidigare. Vi är mycket hetare och vinner i stort sett alla lösa puckar. Det är ganska många mål som vi gjort från kort distans, säger Oskar Sundqvist.

”Vår fysik kommer avgöra”

Vad tror du Linköping känner efter storförlusten senast?

– Det är säkert massa tankar i deras skallar just nu. Men de kommer inte att lägga sig och dö. De kommer att komma hit och göra allt för att sno åt sig en match här. Vinner de är det match igen. Jag tror att de kommer att kriga för sina liv.

Vad talar för er i dag?

– Vi ska fortsätta åka skridskor, ha vårt höga passningstempo och komma genom mittzon med fart. Då får de svårt med oss. Sedan har vi vår kondition tack vare (Stefan) Thomson som gör att vi orkar att mala på hela tiden. Jag tror att vår fysik kommer att avgöra, säger Oskar Sundqvist.

Fotnot: Ikväll semifinal 3:7, Skellefteå-Linköping, kl. 18.30, C More Sport.

■ ■ ■

RANKNING: Så bra är de fyra målvakterna

FAKTA

Effektivitet i slutspelet

1. Skellefteå, 15,34 procent

2. Örebro, 9,56 procent

3. HV 71, 9,33 procent

4. Linköping, 9,32 procent

5. Frölunda, 8,37 procent

6. Växjö, 8,05 procent

7. Luleå, 7,95 procent

8. Brynäs, 6,67 procent