SHL-klara – då får de betala miljoner

Foto: BILDBYRÅN
Karlskorna och Rögle är klara för SHL-spel nästa säsong – Malmö blir det vid seger i kvällens avgörande match mot Leksand.
HOCKEY

Kostnaden för SHL-avancemanget: Ett mångmiljonbelopp.

Sportbladet kan avslöja Hockeyligans nya direktiv där Rögle och Karlskrona tvingas klara det första året i SHL med ett betydligt mindre ligabidrag än övriga klubbar – oavsett om Leksand degraderas.

– Det finns ingen logik i det, säger Håkan Eriksson, ordförande i Rögle.

LISTA: Så gynnas DITT lag ekonomiskt av kommunen

I fjol bestämde SHL att det lag som flyttas upp ska betala en fallskärm till det degraderade laget.

Därför tvingades Djurgården betala sju miljoner kronor till AIK och beslutet väckte starka reaktioner i hockey-Sverige, inte minst hos Djurgården.

Nu kan Sportbladet avslöja den senaste given från Hockeyligan som kommer slå hårt på nykomlingarna:

De måste betala sex miljoner kronor för SHL-platsen – oavsett om Leksand åker ur eller inte.

”Sagt att det är fel”

Enligt uppgifter vill SHL egentligen att nykomlingarna ska köpa en aktiepost i ligan, likt konceptet i Finland där varje nytt lag i den stängda serien tvingas köpa in sig för en miljon euro. Men de svenska klubbarna har ännu inte kommit lika långt gällande bolagsformer och ett aktieköp är ännu inte möjligt.

I stället har SHL infört en ny variant att de nya klubbarna i ligan får mindre bidrag – sex miljoner kronor mindre än övriga klubbar.

Rögle och Karlskrona, som redan är klara för SHL nästa säsong, tvingas alltså bygga lag med sex miljoner kronor mindre var än konkurrenterna.

– Vi har sagt att det här är fel, oavsett om vi skulle gått upp eller inte. Vi känner till att det fungerar så och och tycker att det inte finns någon logik i beslutet, säger Håkan Eriksson, ordförande i Rögle.

Hur påverkar det er SHL-satsning?

– Det är klart att det påverkar oss negativt. Vi tävlar inte på samma villkor som de andra klubbarna.

– Men det är något vi tyvärr måste förhålla oss till. Ambitionen är att klara av det ändå, hålla oss kvar och sedan få samma ligabidrag som alla andra klubbar året därpå.

Investeras i och runt klubbarna

Om Malmö också tar steget upp, och Leksand åker ur, måste Skåneklubben också utstå en minskning med sex miljoner kronor i ligabidrag. Samtidigt som fallskärmen fortfarande gäller och som gör att Leksand får sex miljoner kronor eftersom klubben degraderas.

– Vi fick ju ingen fallskärm när vi åkte ur för två år sedan. Och nu när vi går upp blir vi av med sex miljoner. Man kan ju säga att det är vi som drabbats allra värst av det här, säger Håkan Eriksson.

Karlskronas klubbchef, Rolf Lindberg, säger att han inte är tillräckligt insatt i Hockeyligans nya direktiv för att göra ett uttalande.

– Om det stämmer så är det klart att det påverkar oss, säger han kortfattat.

SHL:s vd, Jörgen Lindgren, säger att pengarna nykomlingarna går miste om kommer att investeras i och runt klubbarna.

– Det är inga pengar som går upp i rök. Vi kommer investera pengarna i saker som de andra tolv föreningarna redan gjort. Teknik. Hård- och mjukvara, säger han.

Kan du förstå nykomlingarnas ilska?

– Det är klart att alla vill komma åt full utdelning. Men det här har varit en diskussion mellan oss och hockeyallsvenskan och något klubbarna känner till.

LISTA: Så gynnas DITT lag ekonomiskt av kommunen