Abrahamsson: LHC har gett serien liv igen

HOCKEY

LINKÖPING. Liket lever, Linköping. ”NOT DEAD YET”, som Roger Melin hade skrivit på sin t-shirt.

Det behöver inte vara så snyggt alla gånger.

Nu räckte det långt med bultande hjärtan, en stekhet målvakt och en skyttekung som vaknade till liv.

Och lite humor.

Hans Abrahamsson.

Saab Arena var en bra bit från utsåld, men de som var där gjorde verkligen allt för att tända sitt lag. Det var en publik som inte hade några större krav på kvalitet. Allt de begärde var hemmaspelare med bultande hjärtan som gick ut och visade stolthet.

Efter en tveksam inledning fick de sin högst rimliga önskan uppfylld.

Linköping började återigen väldigt slarvigt när de hade pucken. Under långa stunder av de två första perioderna var de tillbakapressade och räddades flera gånger av Marcus Högberg.

Den 20-årige målvakten var otroligt bra och höll nollan i 59.17 minuter.

Och det fanns mycket hjärta i Linköping – både på på isen, i båset och på läktaren.

Hånade ärkerivalen

När ståplatspubliken mitt under värsta Skellefteåpressen i andra perioden manade till sittplats att ”ge oss en sång” så kom svaret snabbt:

”Hästen har inga pengar”.

Knappast sant och definitivt hur irrelevant som helst. Men glimten i ögat-rivalitet mellan grannklubbar är viktigt.

Och det var skön humor.

Humor är också viktigt.

Att fatta tuffa beslut men samtidigt hålla humöret uppe när det blåser snålt kan vara direkt avgörande. Det vet Roger Melin om någon.

Den rutinerade tränaren är känd för att hitta små motivationsfrön som han sår under samlingarna inför matcher. Det kan vara några noggrant utvalda ord eller en sekvens. Den här gången lät han spelarna ladda upp med den engelske folksångaren Frank Turner. Speciellt hans rader ”Not dead yet” i låten ”Get Better”.

Och när segern var säkrad rev Melin av sig både skjorta och slips och blottade hälsningen skriven med svart spritpenna på sin t-shirt.

– Ja, de säger ju att jag inte bjuder på mig själv så ofta så jag får göra det någon gång då, sa Melin och fyrade av sitt kluckande skratt.

Som sagt: humor är viktigt.

”Inte död än” var budkapet Melin ville få fram till sina spelare. Chansen finns där, det gäller bara att ta den.

Hur långt det räcker är en annan sak. De mesta talar för att Skellefteå avgör på söndag. De har inte riktigt nått upp till sin toppkapacitet i de två senaste matcherna. Nu krävs det seger för att undvika en ny resa till Linköping och det talar för att spelarna krämar ur det bästa av sig själva.

Melin rörde om i grytan

Humorn fanns hos Linköping, hur var det då med det taktiska?

Jo tack, även där ett steg framåt. Matchningen av backarna var mycket bättre.

Mattias Bäckman fick sparsamt med istid.

Slutspelsfloppen Jeff Taffe var förpassad till en fjärdekedja. Där fanns även LHC-ikonen Magnus Johansson och jag tycker båda två ska fortsätta där.

Att ge Sjögren, Little och Hardt förtroende som förstakedja känns också helt rätt.

Det är tydligt att Linköping valt att flytta tillbaka sina positioner i de två senaste matcherna. Något jag tycker de gör helt rätt i.

Tidigare har de försökt utmana Skellefteå på fart och flärd och fått rejält med smisk. Och de har heller inte ett försvarsspel som tillåter att de går för mycket på chans.

Satt färg på semifinalserien

Jacob Micflikier har givietvis lidit av att ha en formsvag och stundtals ointresserade Jeff Taffe bredvid sig. Nu fick Micflikier i stället fjärdecentern Fredric Andersson bredvid sig och då gjorde kanadensaren matchens två första mål. Två riktiga viljemål dessutom som tände både laget och publiken.

Skellefteå får inte fira påskhelgen som ett finallag, men de får en ny chans på påskdagen.

Mycket talar för att de lyckas, men Linköping har i alla fall satt lite färg på en matchserie som kändes död.

Den är ”Not dead yet”.