”Många stirrar sig blinda på hårdare straff”

SHL-pampen talar ut om säsongen – och ligans framtid

HOCKEY

Ett stormöte med personer från alla grupper inom ishockeyn.

Så hoppas SHL komma till rätta med den allt mer alarmerande frågan om huvudskador och spelarnas säkerhet.

– Många stirrar sig blinda på hårdare straff. Men i förändrat beteende, inlärning och en annan attityd finns det mycket att hämta, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin, 42.

I en lång intervju berättar han om sitt första år på posten, SHL:s största utmaningar och han ger också raka svar om två tänkbara förändringar som debatterats flitigt.

När den tidigare sportchefen Tommy Töpel slutade 2011 var Hockeyligan utan sportchef i tre år. Men för ett år sedan tillträdde Johan Hemlin, med en bakgrund som just sportchef för Linköping i tio år.

Under Hemlins första år har SHL genomfört en hel del förändringar, men räkna inte med några revolutionerande nyheter kommande säsong.

Hemlin är tydlig när det gäller två frågor som diskuterats flitigt de senaste åren.

Mindre rink:

– Det finns i dag ingen undersökning som visar att mindre rinkar ger bättre hockey. Frågan är inte mer aktuell nu än tidigare.

Begränsningar av antalet utländska spelare i SHL:

– Den frågan tog vi bort för några år sedan och är i dag ingen prioriterad fråga. Juniorhockeyn går bra, Tre Kronor går bra, svensk ishockey producerar många bra spelare. Och nu med 14 lag, och en ännu större konkurrens om spelare, kanske de utländska spelarna blir ännu viktigare.

■ ■ ■

Vad är du mest nöjd med under ditt första år?

– Vi har en positiv utveckling. Publiken ökar, hockeyn har varit bra, framför allt efter jul, och slutspelet har varit en riktig höjdare. Vidare har regelkorrigeringarna vi gjorde slagit väl ut, tänker på hybridicing och spel tre mot tre i förlängningen. Situationsrummet har inneburit mycket, inte minst för spelarnas säkerhet.

– De större ytterzonerna går åt rätt håll även om jag inte är helt nöjd där.

Nej, kritikerna menar att det inte har bidragit till en positivare hockey.

– Till viss del håller jag med. Det har blivit lite mycket att samla försvaret runt eget mål och ligga i skottlinjen, vilket leder till för statiskt spel som inte alltid är så publikfriande. Jag vill ändå låta det gå lite mer tid, men visst kan jag se lite tendenser. Ytorna är större, men de blir ute vid sargerna och hörnen – inte vid målet.

Är det möjligt att ni kan gå tillbaka till de tidigare måtten redan kommande säsong?

– Tekniskt möjligt kan det nog vara, men frågan är inte aktuell i dag.

■ ■ ■

En fråga som var uppe på dagordningen redan inför seriestart, och som varit hårt diskuterad och debatterad under säsongen, är spelarnas säkerhet. Inte minst tacklingar mot huvudet som i allt för många fall leder till hjärnskakningar.

Nu berättar Johan Hemlin att han och SHL har kallat till ett stormöte i Stockholm i slutet av maj för att försöka komma vidare och hitta lösningar på spelarnas säkerhet i allmänhet och huvudskador i synnerhet.

Med på mötet blir människor från många olika håll: tränare, lagkaptener och sportchefer. SHL-personal, representanter från disciplinnämnd, läkare och spelarfacket Sico.

Hemlins målsättning har hela tiden varit att problematiken ska diskuteras brett:

– Regler och bestraffningar kan vi förändra. Vi kan till viss del styra hur straffskalan ska se ut, där kan vi säkert hitta en del förändringar. Men löser det hela problemet? Jag är inte så säker på det. Många stirrar sig blinda på själva straffgrejen. Jag tror mycket ligger i information och förändrat beteende och attityd – redan från unga år. Produktutveckling när det gäller mjukare skydd är en annan sak.

Sportsligt då, vad måste förbättras för att SHL ska bli en mer attraktiv liga?

– Vi måste fortsätta se till att yngre, skickliga spelare kommer fram. Rookiekontraktet har varit jättebra, det ger yngre spelare bra förutsättningar att växa in i SHL-kostymen. Vidare måste vi se till att vi får hem bra spelare som varit i Europa och i NHL. Att vi har ett inflöde i ligan, inte bara ett utflöde. En del är att utvärdera fyrårsregeln i NHL-avtalet och försöka ha en ännu bättre dialog med NHL. I i vissa fall bör spelarna stanna lite längre hos oss.

Utöver det sportsliga då, vad kan ni göra för att höja upplevelsen runt matcherna?

– Jag har själv varit sportchef i en klubb och var då väldigt tveksam till det här med tv-kameror och intervjuer i omklädningsrummet. Nu har jag fått en mycket större förståelse för helheten. Att det faktiskt är ett ansvar för klubbar, tränare och spelare att sälja och marknadsföra vår produkt även om det inte riktigt passar just för stunden. Vi måste bli bättre på att hitta nya människor, nya grupper – yngre grupper – som ska tycka att hockey är riktigt häftigt.