”Garpen”: Flytta fram SHL-starten

Sportbladets expert om vad han vill ändra

Foto: Foto: Erik Hellqvist
HV71 gick på is i går.
HOCKEY

Sportbladets expert Johan Garpenlöv tycker att SHL-klubbarna går på is en månad för tidigt.

Han får svar på tal av Färjestadsikonen Rickard Wallin.

– Klart att det finns för- och nackdelar med allt, men för vår del känns det som ett bra upplägg, säger Wallin, vars Färjestad gick på is redan den 23 juli.

Sportbladets Johan Garpenlöv.

Färjestad var först ut och i dagarna går de flesta av de övriga SHL-lagen på is.

Drygt sex veckor innan serien inleds den 16 september.

En som inte tycker det är något optimalt upplägg är Sportbladets Johan Garpenlöv.

– Vi pratar en och en halv månad kvar till serien startar. Det tycker jag är alldeles för långt tid för att få ihop spelet, och då pratar jag om lagträning. Det skulle absolut räcka med tre veckor från det man går på is till serien startar. Visst, det går att vara på is hela sommaren men då ska det vara individuell träning som skridskoteknik och skotträning.

Garpenlöv skulle gärna se att lagen i stället går på is i början av september och att SHL-premiären skjuts framåt ett par veckor.

– Nu finns CHL (Champions Hockey League), men den är anpassad efter seriestarten och flyttas premiären framåt går det även att trycka in fler CHL-matcher senare i september.

”Känns jättekonstigt”

SHL har de senaste åren haft problem med sviktande publiksiffror under de första veckorna av serie­spelet. Mycket annat lockar åskådarna under tidiga hösten.

Ytterligare en faktor som Garpenlöv menar talar för att en förskjutning av säsongen är positiv.

Med senare seriestart vill Garpenlöv se att säsongen blir längre på våren.

– Lagen som inte går till slutspel är klara i slutet av februari, mitt i vintern, det känns jättekonstigt att sluta spela hockey då. Flytta fram slutspelet, det gör inte så mycket om finallagens spelare kommer till Tre Kronor lite senare. Om man verk­ligen vill göra en förändring tror jag det går.

Rickard Wallin, 35, ser mest positivt på att Färjestad var rekordtidigt ute med sin ispremiär:

– Framför allt har jag lärt mig att inte fundera så mycket. Går man runt och tycker si och så om tränarnas upplägg blir det bara jäkligt jobbigt. Sedan har du CHL också, då finns det inte så många alternativ annat än att gå på is tidigt, säger Wallin.

”Var jäkligt sugen”

Färjestad har under flera år haft problem med mindre lyckade höstar. Dessutom tog förra säsongen tog slut redan den 10 mars efter missat slutspel.

– Jag kan hålla med Garpenlöv om att isstarten kan vara lite för tidig ibland, framför allt om man har spelat länge på våren. Men i vårt fall känns det snarare tvärtom. Vi har tränat barmark så jäkla länge eftersom vi slutade spela så pass tidigt. Den här gången var jag jäkligt sugen och hade ingenting emot att köra i gång, säger Wallin.