’Jag mådde skitdåligt’

Andreas Johansson om kaoset i HV 71

HOCKEY

Hela tränarstaben valde att hoppa av sina uppdrag efter en påstådd spricka med sportcheferna Johan Davidsson och Johan Hult.

Nu berättar förre HV-tränaren Andreas Johansson om kaoset och relationen till klubbledningen.

– Jag mådde skitdåligt, säger han.

Dokument: Sanningen om kaoset i HV 71

Det var i början av maj som Sportbladet kunde rapportera om sprickan i Jönköpingsklubben.

Sportcheferna Johan Davidsson och Johan Hult krävde, enligt uppgifter, tränaren Andreas Johanssons avgång – annars skulle de i stället lämna sina poster.

Bakgrunden var delvis en bild där spelarnas namn var inringade med färgerna rött eller grönt och som hos vissa tolkades som om spelare var värda att satsas på eller inte.

Men det är ett felaktigt budskap, enligt Johansson.

Plågades av kritiken från HV-håll

– Det var så löjligt att det inte var sant. När man gör en sådan grej så måste man ta reda på fakta. Att någon går in på mitt kontor, tar en bild och lägger ut den. Det är olagligt. Då var jag nära att polisanmäla, men jag ville inte i slutändan göra en storm av det där, säger 42-åringen och förklarar tanken bakom färgerna:

– Det handlade bara om en identitet på personer. Man kan vara grön, och då kommer man och är glad, positiv och bjuder på sig själv. Sedan kan man vara gul, en anpassare som inte vill driva loket. En sådan som kan ryckas med av en grön men också av en röd, en som kommer med negativ energi.

– Det gjorde vi bara en profil av, med hopp om att alla skulle bli gröna. Det handlar inte om att man är en dålig människa, det här använder sig många coacher av, fortsätter Johansson.

Sportbladet träffar honom i samband med Djurgårdens pro camp, tillsammans med NHL-klubben Chicago Blackhawks, där han varit med som en av ledarna på isen.

Han vill inte gärna prata om kaoset som pågick i våras, men erkänner att han plågades av skriverierna och kritiken han fick från vissa HV-håll.

”Vill inte smutskasta HV”

– Jag mådde skitdåligt. Man tar åt sig. Sedan har jag barn som jag var tvungen att förklara för. Men jag har samtidigt fått mycket stöd. Av andra coacher, spelare och alla som vet vad som hänt. Det räcker för mig.

Johansson hoppade av sitt tränaruppdrag i slutet av maj och senare stod det klart att även hans assistenter, HV-ikonerna Fredrik Stillman och Fredrik Olausson, också valde att avgå på grund av att duon ansåg att Johansson behandlats felaktigt av klubben.

– Det var inget jag tryckte på att de skulle göra. Men det är klart att det var skönt att de stöttade mig. Starkt gjort av dem.

Vad har du för relation med HV 71 i dag?

– Jag vill inte smutskasta HV utan önskar klubben lycka till. Det är ingen idé att känna agg och jag vill inte förstöra deras varumärke. Jag hade en fantastisk tid där, men sedan är det några personer som jag inte vill hänga med och dricka kaffe. Och det kommer jag inte att göra heller. Mina vänner privat, det är inte mina chefer i HV, om jag säger så.

Osäker framtid

Just nu är Andreas Johansson sysslolös men vill tillbaka in i tränarbåset igen och börjar känna suget.

– Jag älskar det här. Men alla coachjobb är tillsatta och jag går inte och funderar, utan får se vad som händer. Men jag börjar bli rastlöst om jag ska vara helt ärlig.

Har du något på gång?

– Jag har inget på gång just nu, utan jag har varit ledig en hel del och landat lite, avslutar Johansson.

Dokument: Sanningen om kaoset i HV 71