Hundratals britter på plats i Göteborg

Sheffields supportrar färgar en kortsidan orange

1 av 2
HOCKEY

GÖTEBORG. Hundratals engelska hockeysupportrar fixar publikfesten i Frölundaborg.

Delar av kortsidan är orangefärgad av bortasupportrarna.

– Vi kommer att skapa en ruskig atmosfär, säger Chris Slack, 32.

CHL-matcherna i Göteborg i fjol var en trist historia inför mer än halvtomma läktare. Men i år är det skillnad. Frölunda har beslutat sig för att flytta matcherna till mindre Frölundaborg, och får hjälp av ett par hundra bortasupportrar från Sheffield Steelers i premiären.

– Vi har ett bra lag, de är en av favoriterna i den engelska ligan i år. Men jämfört med Frölunda… De har fyra proffsfemmor. Vi har två bra, sen kommer tredje- och fjärdefemman, som vi kallar ”brit-lines”. De är inte lika bra. Men så länge de gör sitt bästa i kväll så är vi nöjda, säger Chris Slack, något så udda som en engelska hockeysupporter.

Han såg sin första Steelers-match som 7-åring. Det är 25 år sedan, och han har sett de flesta matcherna sedan dess.

”Första gången i CHL”

– Första matchen var vi 250 åskådare på, i en arena som tog 12 000. Då var hockeyn något nytt och spännande, något som aldrig funnits i Sheffield tidigare. Det har hänt mycket sedan dess. Totalt har jag sett över 1700 Steelers-matcher, säger han och ser stolt ut.

Han har flugit över till Göteborg tillsammans med kompisen Dan Blair, 26. Tillsammans med ytterligare närmare 500 andra engelsmän ska de se till att göra premiären till en fest.

– Det är första gången vi är med i CHL så vi var bara tvungna att åka hit. Det är ett bra sätt att få se sig om, jag har sett Steelers i andra länder också, säger Blair.

Engelska fotbollssupportrar har rykte om sig att vara röststarka. Hur är det med hockeysupportrarna?

– Vi är bra vi också, det ska bli en härlig atmosfär här i kväll. Vi har åkt så långt så vi måste sjunga rejält. Och så har vi fått ett par öl i kroppen också.

”Spelarna utvecklas”

Ni kommer från en stor idrottsstad, hur kommer det sig att ni inte följer Sheffield Wednesday eller United i fotbollen i stället?

– Det gör vi, vi ser Uniteds matcher också. Men hockeyn är speciell. Jag såg min första match för tio år sedan, fick en biljett i näven och sen var jag fast.

Hur stort är ishockey i England?

– Det går framåt, spelarna utvecklas. Men det råder en stor brist på rinkar. Jag kan tänka mig att juniorlagen här kan träna fyra gånger i veckan? Hemma i Sheffield får de en träning i veckan, sen finns det inte mer istid. Skulle vi få fram fler rinkar skulle hockeyn i England ta ett stort skutt framåt.