Vilken smakstart, Frölunda

Vann med 9–1 mot Sheffield Steelers

HOCKEY

GÖTEBORG. Skön start för Frölunda.

Och för nygamle Henrik Tömmernes som gjorde tre mål och ett assist mot Sheffield Steelers.

– De har ju värvat in mig för mina styrkor i offensiven, säger backen.

Han är tillbaka i Frölunda efter två säsonger i AHL och Utica Comets. Och han är tillbaka med besked. Henrik Tömmernes tog direkt tag i det offensiva backspelet när Frölunda drog igång tävlingssäsongen 2015/16.

– Vi började inte speciellt bra, men vi pratade ihop oss efter den första perioden och började åka skridskor. Så länge vi inte jobbade hårdare än dem så var de med. Men när vi la i en växel till så fick vi bra resultat, säger han.

”Ja du... i bandy kanske”

Bra resultat betydde fem mål på knappt sex minuter i inledningen av den tredje perioden. Tömmernes tog stor plats i spel fem mot fem, men det var framför allt i powerplay-spelet som backen syntes.

– Jag fick mycket tid i powerplay, det var skönt att få visa vad jag kan direkt.

När gjorde du senast tre mål i en match?

– Ja du… I en landhockeymatch utomhus kanske. Eller i bandy. På seniornivå i ishockey har det aldrig hänt, knappast på juniornivå heller.

24-åringen gjorde elitseriedebut för Frölunda säsongen 2008/09, men fick aldrig det riktigt stora genombrottet under sina fem år i a-laget. Efter återkomsten från Nordamerika kan han dock räkna med en betydligt större roll.

JYP Jyväskylä nästa vecka

– Det är jättekul att han gör det han ska göra direkt. Han leder ett powerplay, spelar ett stort quarterbackspel och tar skott. Han visar redan från början att han blir ett hot från blå i år. Det är den absolut största anledningen till att han är här, säger Frölundatränaren Roger Rönnberg.

Frölunda möter nu JYP Jyväskylä om en dryg vecka i den andra gruppspelsomgången av CHL. Även den matchen spelas på hemmaplan i Frölundaborg.

LÄS MER: Brittiska fans invanderade Göteborg.

FAKTA

Svenska CHL-resultat

Djurgården–Tappara 2–4 (1–1, 1–2, 0–1)

Djurgården: Alexander Fällstrom, Marcus Sörensen. Tappara: Patrik Laine 2, Jukka Peltola, Arttu Ilomaki.

Publik: 2 127.

Frölunda–Sheffield 9–1 (1–0, 1–0, 7–1)

Frölunda: Henrik Tömmernäs 3, Mats Rosseli–Olsen, Artturi Lehkonen, Patrik Karlsson, Robin Figren, Johan Sundström, Sebastian Stålberg.

Växjö–Renfrewshire 10–2 (5–1, 2–0, 3–1)

Växjö: Patrik Lundh 2, Alexander Johansson 2, Ilkka Heikkinen 2, Linus Fröberg, Robin Söderqvist, Joakim Hillding, Mikael Johansson. Renfrewshire: Stefan Meyer 2.

Publik: 2 816.

Färjestad–Davos 0–4 (0–0, 0–3, 0–1)

Davos: Andreas Ambuel, Dario Simion, Marc Aeschlimann, Marcus Paulsson.