Kvällen då SHL var ZZZZHL

Abrahamsson: Slätstruket rakt igenom

Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Nej, vi ska inte försöka låtsas något.

Den här kvällen kändes SHL mer som ZZZZZHL.

Det kändes slätstruket rakt igenom.

Svinkalla januari håller landet i ett järngrepp, årets fattigaste helg står för dörren. Samtidigt har SHL har hamnat i ett vakum efter heta mellandagsmatcher och en väntan på slutspelet.

Jag zappade mellan kvällens fem matcher och hittade ärligt talat ingen match som fångade mig.

Det var länge sedan jag upplevde en så färglös omgång.

Men spelas det 52 omgångar är det givetvis naturligt att några blir rena sömpillren, det är helt naturligt. Vi kan trösta oss med att det blir bättre framöver. Enda laget som imponerande var Linköping som åkte till Skellefteå och vann.

Ingen mjukstart för Wikstrand

Inte ens några riktigt intressanta debutanter kunde förändra helhetsintrycket.

Omskrivne Mikael Wikstrand fick inte direkt någon mjukstart i sin första SHL-match för Färjestad. Med drygt 19 minuters istid spelade han efter Magnus Nygren mest av hemmabackarna. En Wikstrand i full matchform är givetvis en av seriens bästa backar och här har Färjestad en riktig joker. Här pratar vi verkligen en spelare som kan göra skillnad.

Färjestads backsida är nog SHL:s starkaste. Frågan är om de två första kedjorna är tillräckligt bra för att Färjestad ska var med och utmana om guldet. Jag är inte så säker på det.

Växjö har varit ett av seriens formsvagaste lag under december/januari. Nu var smålänningarna på väg mot en ny tung förlust. I stället blev det en efterlängtad seger sedan Växjö vänt 1–3 till seger 4–3 mot Örebro. NHL-meriterade Ville Leino debuterade. I sina bästa stunder är det en väldigt skicklig spelare, men Leino hann också visa att han har en bit kvar till toppformen. Ändå var han i allra högsta grad delaktig i det avgörande målet i förlängningen. 

Örebro fick i alla fall med sig en poäng och de tio slutspelslagen känns klara. Den enda egentliga spänningen ligger i om Frölunda eller Skellefteå vinner serien och vilka övriga fyra lag som tar direktplatserna till slutspelet.

Klockren tackling och solklart matchstraff

Brynäs kändes länge som ett lag för topp-6, men som så många gånger tidigare har skador ställt till det. Gävlelagets nya liv utan lagkaptenen Anton Rödin inleddes med noll mål framåt och förlust i Scandinavium. Nu kan även Daniel Mannberg bli borta ett tag efter att ha åkt på en klockren och skickligt utförd tackling från Elias Fälth.

På tal om tacklingar.

Torsdagskvällens mest uppmärksammade händelse inträffade inte i SHL utan i allsvenskan. Leksandsbacken Robin Jacobsson mosade Björklövens Kim Karlsson med en tackling som verkligen träffade huvudet.

På nytt en slarvigt lagd passning och en puckförare som inte (hann) titta upp, men den här gången är det inte tillräckligt för att fria Jacobsson. Att gå in så hårt och med så mycket kraft mot huvudet är aldrig okej. För mig är det ett solklart matchstraff och en lika solklar avstängning. Jacobsson är en spelare som ofta delar ut open ice-tacklingar. Många gånger gör han det bra. Den här gången blev det fel.

Men viktigast av allt är givetvis att Kim Karlsson inte är allvarligt skadad. Det var riktigt otäcka bilder.