”Vissa i laget kanske tänker på det”

427 dagar har gått sedan Skellefteå vann mot Frölunda

Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Serieledare och SHL:s formstarkaste lag under 2016.

Men i dag ställs Skellefteå mot sin mardrömsmotståndare. Frölunda har fem segrar i rad.

– Vårt presspel funkar bra mot dem, säger Joel Lundqvist.

Skellefteå har inte lyckats slå Frölunda sedan den 6 december 2014. Sedan dess har göteborgarna tagit fem segrar, och Skellefteå har gått på ett par riktigt rejäla smällar. I eftermiddag får de chansen till revansch.

– Vi ska försöka ändra på det, Frölunda har varit väldigt effektiva mot oss. Jag tycker ändå att vi har fått en bra start på matcherna, men de har fått utdelningen, säger Patrik Zackrisson.

Vad betyder den här historiken?

– Jag tänker inte på det. Det är mest i media det står hur många torsk vi har mot Frölunda. Vissa i laget kanske tänker på det, jag har ingen aning, vissa tycker kanske att det är bra att ha det i bakhuvudet.

Formkurvan pekar ner

Skellefteå har bara lyckats göra sju mål på säsongens tre matcher, nästan ett mål mindre i snitt än vad de gjort i övriga 38 seriematcher. Under de tio senaste matcherna lagen emellan har Skellefteå bara lyckats vinna två, och har en målskillnad på 20-40.

– Vi har haft svårare att hitta lägen, det är något som vi kommer att prata igenom. Vårt största problem har varit andraperioderna. Det har gått bra i första, men i den andra perioden så har vi tappat. Då har vi fått jobba i uppförsbacke och det blir svårt när det skiljer två-tre mål. Kan vi ta ledningen så tror jag att vi har en bra chans att vinna, säger Tim Heed.

Frölundas formkurva har varit i ett dalande läge under hela 2016. Man har förlorat fyra av de sex senaste matcherna och totalt sex av elva efter nyår. I torsdags blev det återigen förlust, 3-5 borta mot HV71. Serieledningen är tappad och Skellefteå har ryckt (+5 poäng). Och framför allt närmar sig Luleå, Färjestad och Linköping bakifrån.

– Vi har ju legat där uppe hela tiden, så det finns ingen anledning för oss att titta neråt. Vi vill jaga Skellefteå, säger Joel Lundqvist.

”Vårt spel liknar deras”

Båda lagen spelar en rak, offensiv, hockey och är kanske de två lag i serien vars spelstil liknar varandra mest.

Är det därför ni har haft det så lätt mot dem?

– Äh, lätt har vi absolut inte haft det, men vi har gjort bra matcher mot Skellefteå. Vårt spel liknar deras och presspelet från oss funkar bra mot dem när de försöker spela sig ur situationerna. Det gör att vi kommer rätt i banan. Andra lag drar isär mer och då kanske vi får anpassa oss och det blir inte lika klockrent alla gånger.

Hur viktigt är det att vinna serien?

– Det är klart att man vill göra det, det är en lång säsong och en bra bedrift. Skellefteå har gjort det bra i flera år, det är ett kvitto på att man gjort en bra säsong. Men sen kommer de ju något annat efter det också…

FAKTA

Här är Frölundas drömsvit:

28 december 2015: Skellefteå-Frölunda 2-3

3 december 2015: Frölunda-Skellefteå 6-3

3 oktober 2015: Frölunda-Skellefteå 6-2

19 februari 2015: Frölunda-Skellefteå 4-3 (efter förlängning)

16 januari 2015: Skellefteå-Frölunda 2-3

6 december 2014: Frölunda-Skellefteå 1-2

1 november 2014: Skellefteå-Frölunda 1-3

4 oktober 2014: Frölunda-Skellefteå 2-3 (efter förlängning)

3 mars 2014: Skellefteå-Frölunda 1-6

26 december 2013: Skellefteå-Frölunda 1-6