KHL-stjärnan om Växjö-ryktet

Simon Hjalmarsson närmar sig ett beslut om framtiden

Foto: TT
Simon Hjalmarsson är en av de hetaste svenskarna på marknaden.
HOCKEY

Han har redan träffat Växjö.

Nu svarar Simon Hjalmarsson, 27, på ryktena om en flytt till klubben och han närmar sig ett beslut.

– Det är en proffsig klubb, jag kan absolut tänka mig att spela där, säger den förre VM-forwarden.

Efter två år i KHL och storklubben CSKA Moskva är Simon Hjalmarsson en av de hetaste svenskarna på marknaden.

Och ryktena har varit intensiva.

Så sent som för några dagar sedan bekräftade Växjö att klubben träffat 27-åringen i Vida Arena.

– Vi träffade Simon Hjalmarsson i dag och det var ett bra möte. I övrigt kommenterar jag inte enskilda namn, sade sportchefen Henrik Evertsson till Smålandsposten.

"Det ska kännas rätt"

Hjalmarsson själv, som spelat tre VM för Tre Kronor, bekräftar för Sportbladet att Växjö är en av de aktuella klubbarna för honom och att ett beslut kommer inom en vecka.

– Det har ju inte undgått någon att jag träffat Växjö. De gjorde ett intryck som jag hade förväntat mig. En proffsig klubb som kommit långt i sin resa på kort tid.

– Jag har inte sorterat bort något, men det ska kännas rätt för mig. Och när man känner något i magen brukar det vara rätt, men inget avtal är skrivet och inget beslut är taget, tillägger han.

Hyllar SHL

I sju säsonger, mellan 2006-2013, spelade brorsan Gustav Hjalmarsson, 30, i just Växjö och enligt uppgifter fanns han också med på mötet med klubben i förra veckan.

Simon Hjalmarsson medger att SHL är en attraktiv liga att spela i.

– KHL är en bra liga, men SHL är inte så långt efter. Jag skulle inte se SHL som ett nedköp utan det blir mer och mer attraktiv. Många duktiga spelare har återvänt till ligan till nästa säsong.

Senast Hjalmarsson spelade i SHL, i Linköping för tre säsonger sedan, noterade han sitt starkaste poängfacit i karriären när han gjorde 57 poäng (27+30) på 55 matcher och ytterligare nio poäng i SM-slutspelet.

FAKTA

Tio heta spelare på marknaden

Mattias Sjögren, 28, f

Tidigare svenska klubbar: Rögle, Färjestad, Linköping.

Kommentar: Bröt kontraktet med KHL-klubben AK Bars Kazan och intresseanmälningarna från klubbar trillar in med jämna mellanrum. En av dem: Rögle. De grönvita är Sjögrens moderklubb och han har själv, till Helsingborgs Dagblad, sagt att ”det är en speciell klubb för mig och jag kommer aldrig säga nej till dem innan jag har lyssnat”.

Sjögren svarade för 18 poäng på 54 KHL-matcher den gångna säsongen och noterades för tre målgivande passningar under hockey-VM i våras.

Simon Hjalmarsson, 27, f

Tidigare svenska klubbar: Frölunda, Rögle, Luleå, Linköping.

Kommentar: Efter två säsonger i CSKA Moskva har Hjalmarsson fått nog av hockeylivet i Ryssland och allt tyder på att han återvänder till SHL. Den tidigare VM-spelaren har haft ett lunchmöte med Växjös sportchef Henrik Evertsson i Vida Arena och Smålandsklubben får således betraktas som högaktuell för Hjalmarsson som själv också är född och uppväxt i småländska Gislaved. Även Frölunda uppges vara intresserat.

Tobias Viklund, 30, b

Tidigare svenska klubbar: Modo, Skellefteå, Frölunda, AIK

Kommentar: Viklund antydde redan i vintras att han ville bli utlånad och avslöjade då sitt eget intresse för Modo. Men backen, tidigare bofast i Tre Kronor, fullföljde säsongen i KHL. Men nu är han fri att gå var han vill och Skellefteå ska enligt uppgifter vara ett av lagen som jagar Viklund.

Andreas Jämtin, 33, f

Tidigare svenska klubbar: Färjestad, AIK, Linköping, HV 71

Kommentar: Nja, Jämtins ettåriga KHL-sejour blev inte någon succé. I kroatiska Medvescak Zagreb fick 33-åringen inte någon framträdande roll och han lyckades bara skrapa ihop tio poäng på 55 matcher.

Nu kan SHL få tillbaka profilen och i april skrev Helsingborgs Dagblad om att Rögle jagade honom.

Calle Ridderwall, 28, f

Tidigare svenska klubbar: HV 71.

Kommentar: Likt Ullström fick inte Ridderwall något nytt kontrakt i Sibir Novosibirsk. Hade en fin debutsäsong i SHL som 27-åring, svarade för 30 poäng och blev landslagsman. HV skriker efter spetsvärvningar på forwardssidan och kanske kan det bli aktuellt med en snabb återkomst.

Linus Videll, 31, f

Tidigare svenska klubbar: Södertälje, AIK.

Kommentar: Det var ett tag sedan den svenska hockeypubliken fick stifta bekantskap med den kraftfulle forwarden. Videll har spelat i KHL de senaste fyra säsongerna, men ungefär lika länge kopplats ihop med SHL-klubbar. Är det äntligen dags nu? Luleå har tidigare år visat intresse, men Videll har Djurgården som moderklubb – samma klubb som nu viftar efter toppnamn på forwardssidan.

Carl Klingberg, 25, f

Tidigare svenska klubbar: Frölunda.

Kommentar: Forwarden, storebror till NHL-stjärnan John Klingberg, hade spelat fyra år i Nordamerika innan han hamnade i KHL och Torpedo Niznjij Novgorod. Men det blev bara ett år i Ryssland, Klingberg bröt kontraktet med klubben och vi får anta att Frölunda gärna ser honom i Göteborg. Klingberg, som både spelat junior- och seniorhockey i Frölunda, har sagt att han ”vill återvända till klubben en vacker dag”.

Niklas Olausson, 30, f

Tidigare svenska klubbar: Tingsryd, Västerås, Linköping, Luleå.

Kommentar: Det var i framför allt Luleå som Olausson slog igenom och öste in poäng under fem säsonger i klubben. Sedan blev det Schweiz och efter en skadedrabbad säsong står han nu utan kontrakt. Olausson har tidigare avslöjat att en hemkomst till SHL är aktuell och bland andra Malmö har ryktats lämnat en intresseanmälan.

Fredrik Claesson, 23, b

Tidigare svenska klubbar: Djurgården.

Kommentar: Trots att han endast är 23 år har Claesson redan hunnit med fyra år i Nordamerika. Den förre JVM-backen tillbringade de första tre åren i Ottawas farmarlag Binghamton men den gångna säsongen fick han göra NHL-debut och svarade för två assist på 16 framträdanden. Nu är Claesson kontraktslös och redan tidigare i höstas bekräftade Djurgården intresset för honom.

Dennis Rasmussen, 25, f

Tidigare svenska klubbar: Västerås, Växjö.

Kommentarer: Västerås-födde Rasmussen hade tre succéår i Växjö innan han tog chansen i Chicagos organisation. Första året tillbringades i AHL där han gjorde 27 poäng på 73 matcher och redan då kopplades han ihop med flera svenska klubbar. Men den gångna säsongen kom NHL-chansen och 25-åringen gjorde 44 matcher varav 9 poäng (4+5) i mästarlaget. Så sent som den här veckan avslöjades Luleås intresse för forwarden.