Kahnberg: Det var inte värt det

Plågas fortfarande av hjärnskakningen

HOCKEY

En hjärnskakning satte punkt för karriären.

Nästan två år senare hänger den kvar – han har det kämpigt i vardagen.

– Så som jag mår nu var det inte värt det, liksom, säger Magnus Kahnberg till SVT Sport.

Efter 600 matcher för Frölunda valde Magnus Kahnberg att lägga av med hockeyn. En hjärnskakning i januari 2015 gjorde det omöjligt för honom att fortsätta spela.

Sportbladet träffade Kahnberg i september i fjol och då pratade han om sviterna efter hjärnskakning.

– Läkarna tror och tycker att jag borde bli bra. Men det är helt omöjligt att säga när, mer än att det kommer att ta lång tid, sa den förre Frölundastjärnan.

Det var inte första gången han ådrog sig en hjärnskakning. 2011 åkte han på en som gjorde att han blev borta från hockeyn i två månader.

– 2011 var jag mer trött och hade huvudvärk. Det var också jobbigt som fan. Men det här, yrseln och illamåendet, det går ju inte över. Det här upplever jag som mycket värre, sa han till Sportbladet i september 2009.

Har svårt att välja flingor

SVT Sport har träffat Kahnberg. Han berättar att han fortfarande, nästan två år efter hjärnskakning, har problem i vardagen. Han har till exempel svårt att välja mat i affären.

– Om jag jämför med såna jag pratat med som gått in i väggen rejält, så är det väldigt liknande symptom. Man klarar inte så mycket intryck helt enkelt. Ljus, ljud, möten med människor. Att gå och handla. Det tänker man inte på när man är frisk, men man ska göra många val, och det är väldigt mycket information som hjärnan ska ta in när man ska välja olika flingor. Det låter konstigt, men det tar hårt på krafterna, säger Kahnberg.

Blir yr och illamående när han tittar ner

Han blir yr och illamående när han tittar neråt. Den före detta hockeystjärnan tvingas att planera vardagen noggrant, så att han har ork att leka med sina två barn.

– Den enklaste förklaringen är att varje människa har ett batteri som ska räcka hela dagen. När man har en skada som jag förmodligen har, hjärntrött av en smäll, så har man inte samma kapacitet. Du kanske har ett halvt laddat batteri när du vaknar på morgonen. Det laddas ur mycket fortare av allt du gör.

SVT Sport: Du har fått betala ett högt pris. Har det varit värt det?

– Jag har haft en jättebra och härlig karriär men det är inte så lätt att svara ja på det. Så som jag mår nu var det inte värt det, liksom.