Fansens hyllning – till kommentatorn: "Vi älskar dig"

Se hyllningen under SHL-matchen

Foto: Bildbyrån
HOCKEY

VÄXJÖ/STOCKHOLM. Lena Sundqvist har fått utstå mycket hat och sexistiska kommentarer efter sändningarna.

Då stöttades C More-kommentatorn av Växjö-klacken under mötet med Skellefteå.

"Lena, fortsätt kommentera på, vi älskar dig på västra stå", löd banderollen.

Foto: BILDBYRÅN
Lena Sundqvist.

Lena Sundqvist bytte Radiosporten mot C More – och blev landets första kvinnliga hockeykommentator i SHL.

En roll som inte bara har varit en dans på rosor.

Sundqvist har tidigare berättat om hatet hon får utstå som kvinnlig kommentator i en mansdominerad sport.

"Jättetråkigt"

– Jag får negativa kommentarer efter nästan varje sändning. Det är många som inte ens nämner något om min prestation, de flesta kritiserar mig för att jag är kvinna och jobbar med det här. Det har hänt att kolleger slutat för att de inte orkar med hatet de fått i den här branschen. Att folk tvingas att sluta med sina jobb för att de inte orkar med det här är jättetråkigt, sa hon till SportExpressen.

Nu får hon uppbackning av Växjö-supportrarna.

Under fredagens hemmamatch mot Skellefteå, som Sundqvist kommenterade tillsammans med Niklas Wikegård, höll hemmaklacken upp en stor banderoll med texten "Lena, fortsätt kommentera på, vi älskar dig på västra stå".

Sundqvists svar?

– Tusen, tusen tack. Jag är rörd till tårar och jag är fortfarande lite skakis. Det var en fantastisk gest och jag hoppas det inte bara var riktat till mig, utan alla som utsätts för det här, säger hon till Sportbladet i pausen inför tredje perioden.

”Höll på att bli tårögd i tv”

Vad tänkte du när du såg banderollen?

– De måste säga till om sådant, jag höll på att bli tårögd i tv. Jag blev jätteglad och rörd. Det betyder otroligt mycket.

Blev du överraskad?

– Gud, ja. Jag höll på att missa det men min käre fotograf pekade och pekade, så jag var jätteöverraskad. Det här hade jag absolut aldrig kunnat förvänta mig.

Det har varit mycket fokus på dig sedan du började prata om hatet mot kvinnor på nätet, hur har det varit?

– Det har varit mycket, men ingen stor skillnad mot innan. Men jag tycker det är ett viktigt ämne att lyfta. Det handlar inte om mig personligen, jag vill lyfta ämnet och hur kvinnor i offentligheten behandlas på sociala medier. Det är bra att det belyses och kommer fram på bred front.

Vad betyder det när just fans gör så här?

– Otroligt mycket. Allas stöd betyder mycket, men jag tror sådant här kan få ännu mer genomslag när det är supporterföreningar eller spelare och folk inom hockeyn som visar stöd. De som sitter hemma vid datorn och hatar ser kanske upp till de här personerna, och det kanske kan få dem att fatta att det är fel.