Pampens svar – efter sågningen

”Klart att man är välkommen till SHL”

Foto: BILDBYRÅN
SHL:s vd Jörgen Lindgren.
HOCKEY

Mora IK:s klubbdirektör Peter Hermodsson rasar mot kvalsystemet i svensk hockey.

Nu svarar SHL:s vd Jörgen Lindgren på kritiken.

– Vi tycker att det fungerar bra, säger han.

”Dagens system dödar svensk hockey”.

Peter Hermodsson skräder inte orden när han i en lång intervju med Sportbladet dömer ut det nya kvalsystemet. som han upplever gör det svårare för lag från hockeyallsvenskan att avancera till SHL.

– Det är ett systemfel i svensk hockey och de enda som kan göra något åt det är SHL själva, att förstå att vi måste ta ett helt nytt grepp på svensk hockey, säger han.

Jörgen Lindgren, SHL:s vd, har hört kritiken förr.

Men han köper den inte den här gången heller.

– Vi började implementera det nya systemet för två år sedan. Den första säsongen utökade vi SHL till 14 lag, så det var först den förra säsongen som man såg hur systemet egentligen fungerar. Det slutade med att vi fick sju högdramatiska matcher mellan Leksand och Modo och där laget från hockeyallsvenskan tog steget upp. Vi såg det som väldigt positivt, säger Lindgren.

”Klart man är välkommen”

Moras Peter Hermodsson menar å sin sida att det inte bara är det nya kvalsystemet som gör det svårare för lag i hockeyallsvenskan att avancera. Han menar att de ekonomiska klyftorna mellan lagen i hockeyallsvenskan och SHL bara växer och växer och insinuerar att SHL egentligen vill ha en ”stängd liga”.

Det förnekar Jörgen Lindgren bestämt.

– Snacket om att man inte känner sig välkommen till SHL, det förstår jag inte över huvud tagit. På senare år har vi haft Växjö som är en relativt ung klubb men som nu etablerat sig som ett topplag, och vi har haft Örebro och Karlskrona. Det är klart att man är välkommen om man kvalar in och uppfyller kriterierna, säger han.

”Fungerar bra”

Upplever du att folk överlag är nöjda eller missnöjda med det nuvarande kvalsystemet?

– Grundsyftet från början när vi gjorde om den gamla kvalmodellen var att ha en mer sportslig kvalificering. I en ”vanlig kvalserie” kunde det avgöras tidigt och då fick man vissa matcher som inte gällde något. Då blev det inga bra matcher. Men förra säsongen hade vi som sagt sju högdramatiska matcher mellan Leksand och Modo. Vi tycker att det fungerar bra. Därmed inte sagt att det kommer se likadant ut för all framtid.

Har ni grupper som i detta nu utreder andra alternativ?

– Inte just nu. Vi har bara provat detta i två år. Det är lite för tidigt att utvärdera.

Är man inte värd en direktplats till SHL om man vinner hockeyallsvenskan?

– Det är ju en diskussion som förekommit under många år. I dagsläget fungerar det inte så, men vi kan inte utesluta att saker och ting förändras framöver, säger Jörgen Lindgren.