Stängs av efter "kompistacklingen"

"Ville inte skada honom"

HOCKEY

Underläge 0–1 hemma mot Brynäs och 18 minuter kvar.

Då delade Malmö-spelaren Frederik Storm ut en huvudtackling mot Jesper Jensen och stängs av fem matcher.

– Jag hade inte ens intention att träffa honom, säger Storm till Expressen.

Incidenten inträffade i början av den tredje perioden i torsdagsmötet mellan Malmö Redhawks och Brynäs IF.

Frederik Storm tacklade ner Jesper Jensen och åkte på matchstraff.

Storm är ångerfull och var snabbt framme och bad Jensen om ursäkt.

– Det är min kompis. Jag vill inte skada honom, säger Storm till Expressen.  

– Jag hade inte ens intention att träffa honom, jag skulle bara åka och ta pucken eftersom jag hade högre fart än honom. Jag är glad att han är okej.

Fanns stor risk för skada

Tacklingen har granskats i efterhand och nu kommer disciplinämnden med beslut.

27-åringen får fem matchers avstängning och dessutom böter på 18 400 kronor.

Disciplinnämndens dom grundar sig på att tacklingen kom från "blind side", var riktad mot huvudet och att det fanns en stor skaderisk.

Dessutom görs bedömningen att det inte fanns någon ansats till att spela på pucken

"Tog inte så hårt"

Jesper Jensen var dock snabbt på benen och kunde spela vidare.

– Det är lugnt, det tog inte så hårt. Han kom lite bakifrån och jag såg honom inte. Han träffar mig liksom i huvudet med sin axel, men det var ingen fara. Sådant händer, säger Jensen till Expressen.

Två liknande fall inträffade under tisdagens SHL-matcher, där både Linköpings Mathis Olimb och Djurgårdens Alexander Falk har stängts av i flera matcher.

Malmö vann matchen mot Brynäs med 2–1 och ligger nu trea i tabellen, på samma poäng som Brynäs men med sämre målskillnad.

FAKTA

Så skriver DN i domen

BESLUT

Efter match mellan IF Malmö Redhawks och Brynäs IF, SHL, den 24 november 2016 åläggs Frederik Storm, IF Malmö Redhawks, följande straff för tackling mot huvudet (checking to the head):

1. Avstängning fr.o.m. den 25 november 2016 t.o.m. 8 december 2016.  Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

2. Böter om 18 400 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 5 matcher.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand av ansvarig för SHL:s situationsrum, Christer Lärking, ett yttrande från Frederik Storm samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: I början av tredje perioden så får Brynässpelaren nr 40 en passning och får inte riktigt kontroll på pucken. Malmöspelaren nr 9 Storm kommer från blind side och skär in framför Brynässpelaren och delar ut en tackling som träffar huvudet på Brynässpelaren.

Frederik Storm har uppgett följande. Jesper får en passning som han tappar och Frederik går för att ta pucken samtidigt sträcker sig Jesper efter pucken Frederik går efter pucken och uppsåtet är inte att tackla han utan att ta pucken men när Jesper sträcker sig efter pucken så uppstår det en kollision. Jesper spelar bytet efter kollisionen, Frederik träffar Jespers vänstra axel och ingen skada skedde.

Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Frederik Storm gjort sig skyldig till en tackling mot huvudet. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara fem matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer: 

* Tacklingen sker från blind side,

* Tacklingen är riktad mot huvudet,

* Ingen ansats att spela på puck,

* Stor skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 124.