Tvingad att stanna kvar på sjukhus

Foto: PERNILLA WAHLMAN
1. Jacob Markström får Jonas Johanssons skott på halsen. 2. Brynäs läkare Mats Liljdahl och annan personal rusar in på isen. De kallar omgående på ambulans eftersom Markström hade svårt att andas. 3. Till slut kan Markström ta sig av isen för egen maskin. Han hålls kvar på sjukhus över natten för observation.
HOCKEY

Jacob Markström träffades av ett skott på halsen och blev liggande orörlig på isen.

– Halsen hade svullnat och han hade svårt att andas, säger Brynäs läkare Mats Liljedahl.

Rädslan för komplikationer gjorde att han tvingades kvar på Gävle sjukhus för observation i natt.

HV71-forwarden Jonas Johansson drog iväg ett skott som Markström missade att plocka. Pucken träffade i?stället honom någon millimeter från struphuvudet och han segnade ner på isen. Mats Liljedahl och massören Glenn Hellström rusade in och tillkallade omgående ambulanspersonalen att köra fram ambulansen.

”Halsen hade svullnat”

– Halsen hade svullnat och han hade svårt att andas när jag kom fram. Han piggnade i och för sig till snabbt, men när jag hörde hur hes han var och vilket känsligt område det här är så var det inget att snacka om, säger Mats Liljedahl.

Markström gick ut för egen maskin men rädslan för att svullnaden skulle öka gjorde att han fick stanna på sjukhuset över natten.

– Det är lurigt, för svullnader kan komma sent och därför behöver han observation, men det är ingen större fara med honom, säger Mats Liljedahl.

När Sportbladet når familjen Markström är mamma Lena på plats på sjukhuset och pappa Anders berättar att de pratat med sin 18-årige son.

– Det är klart att man blir lite orolig och det kändes väldigt bra när han reste sig upp, säger Anders Markström som var på plats i Läkerol Arena.

Inte obligatoriskt

Det var precis efter halva matchen som Jacob Markström blev körd till sjuk­huset och Anders Lindbäck fick hoppa in i?stället. Ingen av Brynäs två unga målvaktstalanger använder en ”haklapp” under sin ansiktsmask som finns att tillgå men som inte är något obligatoriskt skydd.

– Jag har försökt använda haklappen men aldrig riktigt trivts med den, men jag får kanske tänka om och göra ett nytt försök nu, plasten slår emot hela tiden så den är lite jobbig. Men det går kanske att vänja sig med, säger Anders Lindbäck som höll nollan efter Markströms ambulansfärd.

Brynäs räknar inte med att Markström är borta någon längre tid utan att han tränar med laget redan i veckan igen.