”Kommer att bli tufft”

Markström om fjolårets berg- och dalbana, NHL- drömmen & framtiden

HOCKEY

Snacket var egentigen det samma för ett år sedan.

Få spelare var viktigare för sitt lag än Jacob Markström.

Nu står vi där igen: Bara 19 år ung och med totalt 42 elitseriematcher i bagaget är det Jacob Markström som ska lyfta Brynäs i vinter.

För Sportbladet berättar han om den tunga tiden efter JVM, hur det blir att ställas öga mot öga med barndomskompisen Anders Lindbäck och varför han funderar på att stanna i elitserien även nästa säsong.

Foto: LINA BOSTRÖM
utesluter ingenting Jacob Markström öppnar för ytterligare säsonger i Elitserien. ”Absolut. Det är inte många 20-åringar som åker över direkt till NHL. Elitserien är en riktigt bra liga att utvecklas i”.

Jacob Markström var elitseriens bäste målvakt under förra hösten och en fixstjärna i det svenska JVM-laget. Men när allt skulle avgöras i våras var han plötsligt bara andremålvakt i Brynäs bakom bästa kompisen Anders Lindbäck.

Hur reagerade du över att inte vara förstemålvakt i slutspelet?

– Självklart ville jag stå, och det är tråkigt att sitta på bänken när det hettar till i slutspelet Men Lindbäck spelade riktigt bra och hade bra självförtroende. Jag hade inga problem att acceptera att han fick stå.

Ändå valde Anders Linbäck att flytta till Timrå inför den här säsongen. Hur mycket pratade han med dig innan han bestämde sig?

– Vi diskuterade det mesta under hela säsongen, även det. Han berättade att Timrå var intresserat och vi pratade lite om det. Men det var hans beslut helt och hållet, jag la mig inte i vad han skulle välja. Situationen var ju sådan att både han och jag ville spela fler matcher förra säsongen. Lindbäck såg en möjlighet att gå till Timrå, och tyckte det var rätt steg i karriären.

Och nu möts ni direkt i premiären.

– Ja, och det är speciellt så klart. Före och efter matchen kommer det naturligtvis att finnas i bakhuvudet, att jag ska spela mot en barndomskompis. Jag önskar honom verkligen lycka till, i alla matcher utom mot Brynäs, haha.

”Gick inte så bra”

Hur upplevde du egentligen förra säsongen?

– Det började himla bra och fortsatte så ända fram till jul, även JVM gick bra.

Men sedan hände något?

– Jag var jättesugen att spela med Brynäs igen. Jag hade ju varit borta ett tag och ville bara tillbaka till grabbarna så fort som möjligt och börja spela och komma igång. Och jag fick spela direkt jag kom hem, vi förlorade med 6–0 mot Modo och det gick väl inte så bra. Sedan gick det lite upp och ner under några matcher och då måste tränaren göra någonting. Han bytte in Lindbäck som spelade jättebra.

Går inte att slarva

Med facit i hand borde du kanske inte ha spelat direkt?

– Det där är så svårt att säga. En JVM-turnering tar på kroppen och det gäller att återhämta sig med kost, sömn och träning. Jag ska inte säga att jag slarvade med dem bitarna, men det går aldrig att göra det för mycket. Kanske skulle jag ha väntat någon vecka och återhämtat mig ordentligt, men det är alltid lätt att vara efterklok. Det kanske hade blivit likadant i alla fall.

Om vi tittar framåt. Brynäs åkte ut i kvartsfinal förra säsongen. Minst semifinal som gäller nu?

– Bättre än förra året har vi satt som mål. Vårt mål är slutspel, men vi har sagt att vi ska gå lite längre än förra året.

Allt talar för att det här är din sista elitseriesäsong på väldigt många år.

– Det vet jag ingenting om. Allt jag vet är att det är sista året på kontraktet med Brynäs.

Florida tappar i alla fall rättigheterna över dig?

– Jag har ingen aning om vad som händer, det där får min agent sköta. Självklart kommer jag att åka över på deras camp till sommaren, sen får vi se vad som händer. Nu har jag ett långt år kvar i elitserien och vet att det kommer bli riktigt tufft så jag försöker att inte tänka för långt framåt.

Du utesluter inte att det blir ett år till i elitserien?

– Absolut inte. För det första vet jag inte om Florida vill skriva med mig. Och vad blir jag, 20 år nästa år? Det är inte många 20-åriga svenska målvakter som åker över till NHL.

Känner du själv att det skulle må bra av att vara kvar ett år till i elitserien?

– Jättesvårt att säga. Jag har alltid drömt om NHL och det gör jag

fortfarande. Samtidigt måste jag ge mig själv en ärlig chans. Åker jag över på campen och känner: fan, jag måste bli starkare, jag måste träna mer, jag måste bli bättre. Då kommer jag inte åka över och sedan bara nöja mig med att bli nedskickad i farmarlag efter farmarlag. Elitserien är en riktigt bra liga att utvecklas i.

FAKTA

JACOB MARKSTRÖM

Ålder: 19. Position: Målvakt. Klubb: Brynäs. Moderklubb: IK Sätra. Bakgrund: Kom som 17-åring direkt från juniorlaget och fick debutera i elitserien våren 2007. Markström gjorde dundersuccé och räddade, via storspel i kvalserien, nytt elitseriekontrakt för Brynäs. Inledde första halvan av förra säsongen strålande och var Sveriges målvakt i JVM. Men skador och sviktande form gjorde att Anders Linbäck tog över rollen som Brynäs förstemålvakt.

Så här tänker Markström om...

... Djurgården: – Har ett riktigt bra lag med mycket energi. Hardy är tillbaka och då vet man aldrig vad som händer.

... Frölunda: – Riktigt bra stjärnspelare och riktigt bra nyförvärv. Det är alltid svårt att komma till Scandinavium, och det lär inte bli någon skillnad i vinter.

... Färjestad: – Regerande mästare. Mycket nytt och vi har inte mött dem under försäsongen. Men Färjestad har alltid en bra trupp.

... HV 71: – Bra power play med Johan Davidsson. Davidsson tänker jag för övrigt alltid på när det gäller HV 71.

... Linköping: – Stjärnspäckat lag med bland andra Hlinka och Hlavac. Jag har svårt att bedöma hur bra de är, men som sagt, de har många stjärnor.

... Luleå: – Tufft lag att möta. Åker alltid mycket skridskor och jobbar hårt.

... Modo: – Zuccarello-Aasen sprutade in poäng förra säsongen. Han har bra teknik och står alltid där pucken kommer. En riktig målskytt.

... Rögle: – Arenan i Ängelholm. Rögle har helt otroliga fans och ligger helt klar i toppen när det gäller publiktryck.

... Skellefteå: – (Mathias) Månsson. Jag känner honom sedan han spelade i Brynäs och det är alltid roligt att mötas.

... Södertälje: – Jättesvårt att säga vad de står. Men det är alltid tufft att komma dit.

... Timrå: – (Anders) Lindbäck naturligtvis. Ett lag som alltid går ut väldigt hårt på hemmaplan.