Hyllningen till morfar

Har porträtt av sin förebild på hjälmen: ”En viktig person för mig”

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
93,14 i räddningsprocent Med sin morfar avbildad på hjälmen gör storspelar Jacob Markström i Brynäsmålet.
HOCKEY

Gävle. Jacob Markström storspelar och passar på att hylla morfar som han låtit motivmåla på sin ansiktsmask.

– Morfar är en stor förebild och en oerhört viktig person för mig, säger Jacob Markström.

Jacob Markström, 19, har släppt in ett enda mål på 125 minuter efter landskampsuppehållet och var anledningen att Brynäs besegrade Timrå i den viktiga sexpoängsmatchen som tog Brynäs upp på slutspelsplats. Timrå dominerade totalt långa stunder och vann skotten med 35–19. Markström gjorde mängder av förstklassiga räddningar och skickar en hälsning till morfar med sin mask som han döpt till ”King Grandpa”.

”Blev oerhört glad”

– Morfar blev oerhört glad när han fick reda på att jag valt att ha honom på masken och är oerhört stolt att finnas där, säger Jacob Markström.

Eftersom morfar Leif Olsson, 78, bor i stockholmstrakten kan han inte vara på plats i Läkerol Arena så ofta och se barnbarnet. Men på masken på målvaktsstjärnans vänstra sida finns han alltid med bärandes en krona på huvudet och en spira i handen.

– Morfar har varit här ett par gånger i arenan och sett mig. Han är en stor förebild och en viktig person för mig, säger Markström.

Tvåa i målvaktsligan

Markström har startat i 17 av de hittills 18 omgångarna, ligger på andra plats i målvaktsligan och är etta bland dem som stått mer än tio matcher med sina 93,14 i räddningsprocent.

– Jag har förbättrat det mesta sedan förra året och att komma bort till Kanada med juniorerna under Karjala Tournament var bara nyttigt för mig. Jag vill vara på topp hela tiden, säger Jacob Markström vars kontrakt går ut efter säsongen och det mesta lutar att Florida Panthers som draftat honom vill ha honom redan nästa säsong.

Hur ser du på framtiden?

– Det är träning under fredagen, längre än så tänker jag inte.

Tränare Niklas Czarnecki hyllar sin storspelande målvakt.

– Det var ett fullständigt strålande målvaktsspel han visade upp mot Timrå, säger Czarnecki.

FAKTA

HISTORIEN OM KING GRANDPA

Jacob Markströms mask är motivmålad av David Gunnarsson som fick instruktionerna att måla av Markströms morfar som en kung. På andra sidan har Markström låtit Gunnarsson improvisera kring smeknamnet Big T och hans nummer 25.

Förra året hyllade Jacob Markströms sin bror Tim på masken.

ARTIKELN HANDLAR OM