Får inte ta vaccinet

Brynäs har doser mot svininfluensan – men låter inte spelarna ta dem

HOCKEY

Leksand gick före i kön och vaccinerade hela truppen.

I Brynäs finns vaccinet – men där får inte spelarna ta del av det.

FÅR VÄNTA Brynässpelarna får vänta tills höstsäsongen är över innan de får vaccinet mot svininfluensan. ”Vi kan inte påverka det”, säger Alexander Sundström.

Det skrevs många feta rubriker när Leksand valde att gå före i vaccinkön och vaccinera samtliga lagets spelare för svininfluensa.

Det stora och jobbiga mediadrevet gjorde att läkaren Ronny Borelius i går valde att avgå från sin tjänst.

”Stela i armarna”

En av Leksands absolut största rivaler, elitserielaget Brynäs, har valt att gå en annan väg. Där har lagledningen valt att vänta tills höstsäsongen är färdigspelad innan de vaccinerar sina spelare, trots att föreningen har fått vaccin till spelarna.

– Nu har jag vaccinet för hela truppen och skulle kunnat vaccinera samtliga, men vi väljer att hålla på det, säger läkaren Mats Liljedahl till Sportbladet.

Anledningen är biverkningarna som de allra flesta får av vaccinet.

– Det är så här att nästan alla som får vaccinet får ont i armarna och blir stela. Tio procent av de som vaccineras blir genrellt sjuka och det sätter sig och påverkar lungorna. Och det vet vi ju alla att hockeyspelare använder sina lungor maximalt, säger Liljedahl, och fortsätter:

– Det finns en rekommendation från smittskyddsläkare att man efter att man vaccinerat sig ska ta ett uppehåll på någon dag där man tar det lugnt. Och eftersom vi spelar matcher i stort sett varannan dag nu så har vi valt att vänta.

Spelarna inte emot

Beslutet är inget som spelarna i Brynäs har något emot.

– Det är inget jag har tänkt på. Vi kan inte påverka det. Det är så många som får biverkningar, och det vore ju inte så bra om vi får halva truppen sjuka så de missar en match, säger Alexander Sundström.Daniel Grefve

ARTIKELN HANDLAR OM