Bomben: Eddie Läck till Vancouver

Klar för Canucks i natt – Brynäs kan tappa båda sina målvakter

Foto: BILDBYRÅN
Eddie Läck.
HOCKEY

Alla räknar med att Jacob Markström, 20, blir NHL-proffs.

Få hade räknat med att Eddie Läck skulle försvinna.

Men det gör han.

Han är klar för Vancouver Canucks.

Att Jacob Markström lämnar Brynäs och flyttar över till Nordamerika till nästa säsong har de flesta räknat med.

Men att årets andremålvakt, Eddie Läck, skulle försvinna är det nog inte många som har trott.

– Jag vet att de har varit intresserade länge men därifrån till att det skulle bli ett kontrakt har jag nog inte smält ännu. Det känns helt otroligt och det är det här man jobbat för hela karriären, säger Eddie Läck till Hockeykanalen.

Sent på söndagen blev han klar för svensklaget Vancouver – en övergång som nu bekräftas av både agent och Brynäsledning.

Kontraktet är på två år och enligt Vancouvers svenske scout Lasse Lindgren har klubben haft ögonen på Läck under säsongen.

– Jag vet att en målvaktsscout från klubben varit i Sverige och tittat på honom, och en del andra målvakter, under säsongen. Man har ju följt honom flera år innan också, säger Lasse Lindgren till Gefle Dagblad.

Klart med Modig

Därmed lär Brynäs stå med ett helt nytt målvaktspar till nästa säsong. Klubben har redan gjort klart med Luleås Mattias Modig som en av nästa säsongs målvakter.

Brynäs går inte helt lottlösa.

Det nya NHL-avtalet ger Brynäs 1,6 miljoner svenska kronor som de måste dela med de klubbar som Läck har spelat för de senaste fyra åren – det vill säga Leksand och Djurgården.

I fjol hade Brynäs tre jättetalanger i målet.

Nu kan alla tre hamna i NHL i höst.

Markström (Florida), Timrås Anders Lindbäck (Nashvillle) och Leksands Joacim Eriksson (Philadelphia) ryktas alla vara på väg att lämna Sverige.

Fotnot: I Canucks finns sedan tidigare fyra svenskar:Henrik och Daniel Sedin, Mikael Samuelsson och Alexander Edler.