Säker på sin sak – ska peta Greiss

”Har utvecklat allting i mitt spel”

Foto: Pernilla Wahlman
Niklas Svedberg är säker på att stå i slutspelet.
HOCKEY

Gävle. Brynäs Niklas Svedberg har fått stå i målvaktsskugga bakom Thomas Greiss.

Nu har han tagit en plats i solen och är plötsligt en av elitseriens hetaste burväktare.

– Jag stävar alltid efter att vara nummer ett, säger Niklas Svedberg.

Det har varit en rörig och händelserik säsong så här långt för 21-årige Niklas Svedberg. När supertalangen Jacob Markström försvann från Brynäs till Floridas Panthers och Eddie Läck till Vancouver så värvades Svedberg och Mattias Modig som ersättare. Vips var Modig också borta, Pittsburgh. När serien så var på väg att starta anslöt Björn Bjurling till laget. Då var Brynäs målvaktspar till sist klart. Trodde alla.

”Det var frustrerande”

Men tolv omgångar in på säsongen, direkt efter segern mot Skellefteå den 10 oktober förra året, tog Brynäs sportchef Michael Sundlöv och målvaktstränaren Pecka Alcén Niklas Svedberg åt sidan inne i det inre av Läkerol Arena. Beskedet de gav kom som en chock: ”tyske Thomas Greiss blir ny förstemålvakt, han ansluter från San Jose redan i morgon”.

Var inte det en tydlig missförtroendeförklaring och en knäck för ditt självförtroende?

– Det är klart att Brynäs ledning inte var hundraprocentigt nöjda med mig och Bjurling eftersom de tog in Thomas Greiss. De fick chansen att värva en NHL-målvakt och tog den. Men jag känner inte att det var en missförtroendeförklaring mot mig, säger Niklas Svedberg som om det vore världens normalaste sak att byta ut en spelare över en natt.

Men för oss utanför hockeyn verkar det konstigt att man kan gå opåverkad av sådana besked?

– Det är hockey vi håller på med och spelare blir trejdade varje dag, så ser det ut. Det är klart att det var frustrerande när jag inte fick stå på så många matcher när Thomas Greiss kom, men vad skulle jag göra? Jag hade visat upp mig och spelat bra. Det låter kanske banalt, men jag kan bara fokusera på mitt egna spel.

Två raka nollor mot topplag

Hur fungerade det mellan dig och Björn Bjurling?

– Det är en bra och rolig kille – och en bra målvakt. Jag kan tycka att han fått lite oförtjänt mycket skit i medierna.

Efter Bjurlings sorti och Thomas Greiss entré blev NHL-meriterade Greiss omedelbart förstemålvakt och Svedberg förpassades till bänken. Svedberg spelade några få matcher och fick ta över i andra när Greiss var svajig och matchen redan var över. Men efter nyår har Niklas Svedberg tagit över målvaktsansvaret på allvar och har visat upp en rad starka insatser. Först två raka nollor på hemmaplan, mot Luleå och Skellefteå, och sedan ännu en nolla mot Timrå i 65 minuter. Enda baklängesmålet kom i straffavgörande. Ett insläppt mot Djurgården, två mot AIK under ordinarie tid och så ett mot Färjestad i torsdags.

Har blivit mentalt stark

Facit: Fyra insläppta mål på fem matcher under ordinarie tid och poäng i fem matcher på raken för Brynäs. Nu ska det mycket till om tränaren Niklas Czarnecki inte låter Niklas Svedberg fortsätta mellan stolparna efter det stabila spelet han visat upp.

– Har man ambitionen att vara en backup-målvakt kan man lika gärna lägga av. Jag strävar alltid efter att vara nummer ett, säger Niklas Svedberg.

Vad är största anledningen till förändringen?

– Jag har blivit mentalt stark av allt jag gått igenom trots min låga ålder, jag har blivit fysiskt starkare, snabbare och har en bättre blick på pucken i dag. Har väl egentligen utvecklat allting. Sedan har förstås ökad speltid gjort mig bättre och stärkt mitt självförtroende.

Vilka målvakter är dina förebilder?

– Schweizaren Jonas Hiller i Anaheim och Torontos Jean-Sebastien Giguere är två favoriter.

Hur ser du på framtiden?

– Det stora målet är förstås NHL, det är dit jag strävar med varje träning. 

Ditt kontrakt går ut efter säsongen, vill du fortsätta i Brynäs?

– Vi har inte tagit upp det än, vi får se vad som händer. Nu ska vi bara se till att säkra slutspelplatsen och jag har aldrig tvekat över att vi går dit.

När ett lag spelar slutspel så satsar tränaren uteslutande på en målvakt, är det du?

– Ja, det är det. Jag vill alltid spela och jag vill absolut stå i slutspelet, men det gäller att jobba hårt för att ta sig dit.

ARTIKELN HANDLAR OM