Brynäs straffade HV

HOCKEY

Efter 20 straffar kunde Brynäs besegra serieledande HV 71, 3-2, sedan Eero Somervuri avgjort.

– Nu vet jag innan vad jag ska göra. Vi har kört lite extraträning på straffar, sade matchhjälten som tidigare inte varit någon straffskytt av rang.

Publiken i Läkerol Arena fick rejäl valuta för entreslantarna. Matchen bjöd på riktigt bra underhållning i högt tempo och med många målchanser. Brynäs inledde sömnigt men fick upp farten snabbt, dominerade spel- och chansmässigt men hade fasligt svårt att få in pucken bakom Daniel Larsson i HV-målet.

– Hur många stolpskott var det egentligen? Ibland blir det så, det är konstigt, sade Somervuori.

Totalt hade Brynäs tre klockrena stolpträffar under ordinarie tid, en i förlängningen.

– Nästa match kanske de går in istället. Vi hade lite tur mot Färjestad när det matchvinnande målet gick in via mitt benskydd, sade Somervuori.

Finländaren är Brynäs bäste målskytt under säsongen, har nu gjort 15 mål. Men straffar har inte varit hans styrka tidigare. Mot HV fick han dock rejäl träning, och bra utdelning. I den femte straffrundan slog han sin första straff, nätade. I sjätte omgången missade han, gjorde mål i sjunde, missade i åttonde för att sedan avgöra i den tionde. Då hade Teemu Laine missat för HV.

– Efter matchen mot AIK tidigare i veckan har vi tränat lite extra på straffar, det behövdes. Jag tror inte att jag har satt någon straff tidigare. Men nu bestämmer jag mig innan vad jag ska göra och det fungerar bra, sade han.

Brynäs hoppade upp till sjätte plats tack vare segern, har fyra poäng ner till slutspelsstrecket, ytterligare tre ner till kvalseriestrecket.

– Nästa vecka har vi Modo och Djurgården hemma, och Frölunda borta. Snacka om en jättevecka för oss, sade Somervuori som mest såg ut att längta efter att spela igen.

Brynäs facit mot HV 71 under säsongen är värt att notera. Två segrar efter förlängningar/straffar, en seger under ordinarie tid samt efter förlust efter förlängning.

– Nej, jag kan inte säga varför HV passar oss så pass bra. Det är så mot vissa lag. Vi har ju några lag som vi har haft väldigt svårt mot också.

FAKTA

Brynäs–HV 71 3–2 (0-1,1-0,1-1,0-0,1-0)

Första perioden: 0-1 (1.14) Teemu Laine (Kristopher Beech, Adam Almquist).

Andra perioden: 1-1 (15.33) Calle Järnkrok (Jakob Silfverberg).

Tredje perioden: 1-2 (3.50) Oscar Sundh (Johan Lindström, Adam Almquist), 2-2 (7.37) Mads Hansen (Anton Rödin, Mattias Ekholm).

Avgörande str: Eero Somervuori.

Skott: 37-23 (10-6, 11-9, 12-7, 3-1, 1-0).

Utv, Brynäs: 2x2. HV 71; 6x2, 1x10.

Domare: Niclas Johansson, Södertälje, och Pehr Claesson, Alvesta.

Publik: 5 856.

Sune Karlsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM