Hans Abrahamsson: Mitt råd till Brynäs: Sparka Czarnecki nu

HOCKEY

Han ska coacha sin nuvarande klubb mot sin kommande arbetsgivare.

Mitt råd till Brynäs klubbledning:

Sparka Niklas Czarnecki omedelbart.

I går valde Färjestad att möta Brynäs i kvartsfinal. I dag avslöjar Sportbladet att det redan är klart att Brynäs tränare Niklas Czarnecki tar över Färjestad nästa säsong. Rätt skaplig dramaturgi måste man ändå säga.

Att en tränare möter sin nya klubb i ett skarpt läge är inte unikt, men ytterst ovanligt.

2003 var situationen ännu känsligare. Roger Melin coachade Rögle i kvalserien samtidigt som han redan hade gjort klart med Linköping, som alltså spelade i samma kvalserie.

Melin kunde med andra ord ha coachat ner sin kommande arbetsgivare i allsvenskan. Det gjorde han naturligtvis inte.

Den risken löper inte heller Niklas Czarnecki.

Ändå tycker jag att han ska få sparken redan i dag.

Hur ska han kunna motivera sina spelare

Jag tvivlar inte på att Czarnecki kommer att göra allt för att leda Brynäs till en semifinal. Inte heller tror jag att hans kompetens som ishockeytränare försämras i och med att han ska lämna Brynäs.

Nej, jag ser två andra anledningar till att Brynäs ska ta bort Czarnecki från båset. Båda handlar om det mentala spelet.

För det första.

Några dagar efter att Czarnecki i hemlighet hade gjort klart med Färjestad gick han ut och berättade att han äntligen förstått vilken typ av lag och vilka karaktärer som krävs för att kunna vinna något.

Nu när vi vet att han då var klar för Färjestad är hans budskap tydligt: laget och klubben han är i just nu räcker helt enkelt inte till. Vinna kan han inte göra i Brynäs, men väl i Färjestad.

Hur i hela världen ska Czarnecki kunna motivera sina spelare att de har en chans mot Färjestad när han själv inte tror på laget han leder?

Den andra orsaken är att Brynäs behöver göra något extraordinärt för att ha en chans att slå ut Färjestad.

Att sparka Czarnecki kan vara exakt den åtgärd som får spelarna att överprestera.

Ingen kommer att idiotförklara klubbledningen

Brynäs har definitivt ingenting att förlora på att offra tränaren i det här läget. Ingen i Gävleområdet förväntar sig annat än att det för tredje året i rad blir förlust i en kvartsfinal.

Ingen kommer att idiotförklara klubbledningen om Czarnecki sparkas och det ändå blir förlust mot Färjestad. Däremot finns möjligheten att samma klubbledning geniförklaras om det motsatta inträffar.

Även den nya huvudtränaren har allt att vinna. Han skulle knappast ha några problem med att få spelarna att offra precis allt för att visa att de är bättre utan Czarnecki.

Mitt förslag är att låta de assisterande coacherna Jan Larsson och Tommy Jonsson leda laget under resten av säsongen med hjälp av skadade lagkaptenen Andreas Dackell.

ARTIKELN HANDLAR OM