”Lovar att spela solo på Stortorget i Gävle”

Lauritzen är Brynäs gitarrhjälte

1 av 6 | Foto: Anders Sundin
Gitarrhjälten Lauritzen.
HOCKEY

Gävle. Guitar Hero Brynäs.

Sebastian Lauritzen laddar mellan matcherna i kvartsfinalerna mot Färjestad med rungande riff och tunga ackord.

– Att spela elgitarr är ett bra sätt att komma ur hockeybubblan och att få tänka på annat än uppspel och powerplay, säger Sebastian Lauritzen.

It’s only rock‘n‘roll but I like it sjunger Mick Jagger och de gamla skrynkelfacen i Rolling Stones är Lauritzens stora idoler. Vem gitarrförebilden är förstås självklar.

– Keith Richards, han är världens coolaste och bästa gitarrist, ingen kan spela ett bättre solo eller ett tuffare riff än han, säger Sebastian Lauritzen.

Tvåa i interna poängligan

Sebastian Lauritzen har varit en av elitseriens mest underskattade spelare och har slitit hårt i det tysta bakom spelare som Calle Järnkrok, Mattias Ekholm och Jakob Silfverberg som dragit till sig det mesta av medieintresset i Brynäs den här säsongen. Men Laurtizen är en av tränarens favoriter och grovjobbare som handplockades från Linköping av Niklas Czarnecki.

Lauritzen kom tvåa i den interna poängligan under grundserien, slagen bara av veteranen Andreas Dackell.

Nu hoppas han kunna lyfta sig ett snäpp till under slutspelet och när det blir tid över tar han fram sin nyinköpta Gibson Les Paul Standard.

– Jag tyckte det var så coolt att spela i band när jag var yngre så det vara bara att lära sig att spela, säger Sebastian Lauritzen.

Först skaffade han en kopia av en halvakustisk gitarr av prestigemärket Gibson. Allt eftersom intresset vuxit har han nu börjat ta gitarrlektioner och för att få upp rockkänslan har han nu investerat i en splitterny vit Gibson Les Paul.

Brynäs All Stars-band?

I framtiden kan det bli aktuellt med ett Brynäs Allstars Rock Band eftersom centern Jonas Nordquist också har börjat spela gitarr och backen Jonathan Carlsson har visat intresse för elbasen. Inom ledarstaben finns massören Glenn Hellström (trummor) och fystränaren Claes Rahm som spelar både munspel och sjunger.

– Vi får se vad det leder till, vi har pratat om att försöka spela på en fest eller någon liknande tillställning. Det är i första hand en väldigt bra avkoppling så här i slutspelstider. När jag spelar gitarr så försvinner allting annat, säger Sebastian Lauritzen.

Spelade på Ladies Night

Du lyssnar på Stones och Bob Dylan, är det inte för mycket gubbrock för dig?

– Asch, det är bra musik och deras låtar är fantastiska och tidlösa. Jag försöker gå på så mycket konserter som jag bara kan när inte säsongen är igång. Jag gillar yngre band som Johnossi och gitarrister som John Mayer också.

Vilka likheter finns det mellan rock och hockey?

– Det är båda fysiska och musik och hockey påminner om varandra på det sättet. Och jag tror att hockey och rock har lite samma publik.

Har du någon nytta som hockeyspelare av att spela gitarr?

– Det handlar om taktkänsla och tajming i båda fallen så visst har jag det.

Har du spelat ute några gång?

– Jag gästspelade på Ladies Night och vinner vi SM-guld lovar jag att spela solo på Stortorget i Gävle.

FAKTA

Sebastians favoritgitarrister

Keith Richards

Eric Clapton

John Mayer

John Engelbert

Joe Bonamassa

ARTIKELN HANDLAR OM