”Greiss var strålande”

Hånade nyförvärvet höll nollan mot HV: Mycket lugnare nu

HOCKEY

Gävle. Kritiken har varit massiv mot tyska OS-målvakten Thomas Greiss korta tid i Brynäs. Igår tystade han alla med att hålla nollan mot mästarna HV71.

– Extraträningen under uppehållet har gett resultat, säger Thomas Greiss.

Foto: Scanpix
HITTAT RÄTT ”Jag känner att jag hittat min roll alltmer och har växt med varje träning och är mer bekväm med skotten utifrån hörnen”, sa Greiss efter matchen.

Thomas Greiss intåg i elitserien har stundtals varit på gränsen till parodisk.

Hans debut med sju mål i baken mot Södertälje som toppades med ett eget självmål gjorde att 24-åringen fick en extremt olycklig start som höll i sig fram till landslagsuppehållet. Då passade Greiss på att träna extra hårt med Brynäs målvaktstränare Pecka Alcén.

– Vi körde extrapass både före och efter varje ordinarie träning och det är först nu som jag börjar få ordning på allting. Speciellt har vi tränat skott från olika vinklar från sidorna, säger Thomas Greiss.

Ovan vinkelskott

Och det var steget från liten till stor rink och att få skott från vinklar som han inte var van med som var det största problemet.

Precis så släppte han till exempel in ett enkelt avgörande mål mot AIK hemma i Läkerol Arena.

– Nu känner jag mig mycket lugnare och tryggare i de flesta situationerna, säger Thomas Greiss.

Som till exempel i första perioden när HV71 sköt 18 skott och Greiss räddade samtliga.

Eller i mitten av andra när Fredrik Bremberg passade snyggt Johan Davidsson som sköt ett direktskott som Greiss parerar elegant med en sidledsförflyttning.

”Växt varje träning”

– Jag känner att jag hittat min roll alltmer och har växt med varje träning och är mer bekväm med skotten utifrån hörnen. Det var förstås viktigt att få visa att jag kan hålla nollan också och med det växer även självförtroende ytterligare, säger Thomas Greiss.

Brynäs tränare Niklas Czarnecki var även han lättad över Greiss första nolla.

– Han var strålande och har hittat formen till sist efter att tidigare ha haft lite problem med skotten från sidorna. Vi visste att vi tagit hit en bra målvakt och nu har han äntligen fått visat det också, säger Niklas Czarnecki.

ARTIKELN HANDLAR OM