”Vi brinner för att slå ut Färjestad”

Brynäs Jonathan Granström om sågningen, filmningar – och jaktintresset

Foto: Foto: Pernilla wahlman
Trivs på landet Jonathan Granström har blivit en profil under kvartsfinalserien mot Färjestad. Privat trivs han med hundarna ute i naturen.
HOCKEY

GÄVLE Först sågade han Färjestads stjärnor fullständigt.

Sedan gick Jonathan Granström, 25, in och gav Brynäs nytt hopp i kvartsfinalen.

Och Brynäscentern backar inte från den kritik han levererade i direktsändning.

– Jag blir hellre överkörd fem gånger än att någon slänger sig för att man snuddar dem, säger han.

Foto: Foto: BILDBYRÅn
Granström har spelat över 300 matcher i elitserien sedan debuten med Mora 2004/05.

Han har gjort över 300 elitseriematcher, ändå är Jonathan Granström ett okänt namn för många. Men i lördags var det killen från Orsa som tog över showen i kvartsfinalspelet.

Granström var skoningslös i sin kritik mot Färjestad i allmänhet och stjärnforwarden Mikael Johansson i synnerhet. I direktsändning, mellan den andra och tredje perioden, anklagade han Färjestadsspelarna för att vara ett ”italienskt fotbollslag” som ”bryter lårbenet efter varenda tackling”.

Hårdast sågade han stjärncentern Mikael Johansson.

– Han har brutit benet fem gånger hittills.

När matchen sedan skulle avgöras med förlängning var det just Jonathan Granström som klev fram och sänkte Färjestad.

Det var ingen dålig sågning du levererade.

– Nja, det kanske blev lite i stridens hetta. Men jag tycker de har haft några spelare som fallit ganska lätt och som har haft ganska ont efter. Då är det klart att man blir irriterad – och det står jag för, säger Granström.

Vilka är det du tänker på?

– Jag vill inte räkna upp en massa namn, men nu senast var det väl Micke Johansson som gick i spetsen. De har några killar som spelar fysiskt och rejält, Frögren och Kåberg och allt vad de heter. Jag blir hellre överkörd fem gånger av dem än att någon slänger sig bara man snuddar vid dem.

Är Färjestad gnälligare än andra lag?

– Jag vet inte om jag ska säga att de är gnälligare. Jag tycker att jag har sagt tillräckligt mycket redan.

Är det mycket filmningar i elitserien?

– Nej, faktiskt inte. Hockeyn har varit förskonad från det, men i lördags var det en del. Jag menar, först har de så väldigt ont och bara några sekunder efteråt kan de ställa sig upp och spela power play. Jag tycker inte att det ska funka så.

På planen är han känd som en hårt arbetande center. En fysisk spelare som aldrig kliver undan och som inte tvekar att kasta handskarna om det behövs.

”En stor kontrast från hockeyn”

Privat håller Jonathan Granström en betydligt lägre profil.

Han och sambon Malin hyr ett nybyggt rött hus med vita knutar i lantliga Oppala en mil norr om Gävle.

De har bott i området sedan de för tre år sedan flyttade från Mora till Gävle.

– Vi trivs verkligen perfekt, det är skönt att bo här ute på landet. Det är nära till naturen, men samtidigt bara är tio minuter in till stan. Sedan har vi fått många kompisar och det finns jaktmöjligheter alldeles intill, säger Granström samtidigt som han suckar över Parson Russell-terriern Tyson som stryker runt köksbordet och pockar på uppmärksamheten.

Vid sidan av ishockeyn är just jakten det stora intresset. Granström är med i två jaktklubbar i området och försöker komma ut i skogen så fort han har tid.

Vad är det som lockar med jakten?

– Avkopplingen, framför allt. Det är en ganska stor kontrast från hockeyn, som är rätt stressig. Att få vara ute med hundarna i naturen, det är det jag gillar mest.

Vad jagar du?

– Mest räv, grävling och rådjur. Det är lite blandat.

”Allt fokus på Kahnberg”

Men i slutspelstider finns det inte någon tid över för jakt.

I kväll ska Granström och hans Brynäs försöka kvittera matchserien mot Färjestad.

– Vi är absolut på höjd med dem. Det var i första matchen i Karlstad som vi inte kom upp riktigt. Men i de två senaste har vi varit minst lika bra. Alla i laget, jag hela föreningen, brinner verkligen för att vi ska slå ut Färjestad.

Och vem tror du tv-reportrarna vill prata med i periodpausen?

– Haha. Det blir (Magnus) Kahnberg. Han gör två mål i första perioden och sedan kommer allt fokus att ligga på honom, säger Granström tvärsäkert.

FAKTA

Granström

Jag som person

”Är ganska stillsam och gillar att ta det lugnt. Hockeyn tar upp mycket tid, men när det blir tid över gillar jag att vara ute i naturen och jaga.”

Jag som spelare

”Är ganska fysisk, det är det jag är bäst på. Det har ändå blivit en del poäng de senaste säsongerna (79 på 160 matcher). Mycket tack vare att jag står en hel del framför mål i power play.”

Veckans roligaste

”Diskussionen mellan vår materialförvaltare ­Pettersson och massör Hellström om vem som äger en speciell sax. Den pågick mitt ­under matchen senast. De var inte riktigt överens om man säger så.”

Plus på veckan:

”Efter en tung start i Karlstad gjorde vi en bra hemmamatch i torsdags och sedan lyckades vi vinna den tredje matchen efter en riktig lag- och krigarinsats. Jag får väl säga att veckan varit godkänd i alla fall.”

ARTIKELN HANDLAR OM