Brynäs upp i topp

HOCKEY

Brynäs övertog serieledningen i elitserien efter 4–2 hemma mot Linköping. Som så många gånger tidigare under säsongen visade sig Brynäs effektivitet i numerära överläge avgörande.

– Vi gav oss inte chansen att vinna, sade Linköpings tränare Harald Lückner vars lag hade behövt poängen bättre.

Lag som drar på sig utvisningar mot Brynäs har denna säsong fått stora problem, det fick Linköping också erfara. 1–0 och 3–1 kom när Linköping hade spelare på utvisningsbänken. Brynäs har överlägset bästa procenten utnyttjade numerära överläge och förbättrade också procenten mot Linköping.

– Det kostade oss för mycket kraft att försöka döda de utvisningar som vi drog på oss och det innebar att vi inte gav oss chansen att vinna matchen. Samtidigt möter vi ett riktigt bra Brynäs, sade Linköpings tränare Harald Lückner.

LHC-tränaren såg inte allt i svart, förlusten till trots.

– Vi hade ett bra läge för 3–3 i sista perioden och jag tyckte också att Hlinka och Hlavac såg piggare ut än de gjort tidigare, sade han.

Stängde matchen

Linköping riskerar nu att halka ner under kvalseriestrecket redan på tisdagen.

I Brynäs omklädningsrum var det livat. Gladast var nog Mats Lavander som stängde matchen med sitt 4–2-mål med dryga tre minuter kvar att spela, han sjätte för säsongen.

– Riktigt roligt att få göra mål. Det var viktigt också, sade han.

Lavander som kom till Brynäs från Luleå inför den här säsongen är en av lagets grovjobbare som ofta får stå lite i skuggan av lagets yngre stjärnor. Men hans uppoffrande jobb framför motståndarnas mål betyder ofta beröm från lagkamraterna.

Energikick

– Jag vet vilken roll jag har i laget och jag älskar den. Jag tycker själv att jag fått en energikick av att byta klubb och trivs mycket bra, både i laget och staden, sade han.

Precis som sin förebild Tomas Holmström får Lavander mycket stryk framför mål och han har extraskydd på ryggen.

– Jag har kollat mycket på video hur Holmström gör framför mål, han är bäst i världen i den positionen. Dit har jag en bit kvar, sade han.

Tack vare segern är nu Brynäs uppe i serieledning igen.

– Kul, men det är efter 55 omgångar placeringen betyder något, avslutade Lavander.

FAKTA

Brynäs–Linköping 4–2 (0–0, 3–2, 1–0)

Andra perioden: 1–0 (6.37) Jakob Silfverberg (Mads Hansen, Ryan Gunderson) spel fem mot fyra, 1–1 (11.00) Magnus Johansson (Jan Hlavac), 2–1 (12.23) Mattias Ekholm (Jakob Silfverberg, Calle Järnkrok), 3–1 (16.03) Daniel Widing (Jonas Nordquist, Mats Lavander) spel fem mot fyra, 3–2 (19.35) Mark Hartigan (Jan Hlavac, Jaroslav Hlinka).

Tredje perioden: 4–2 (16.51) Mats Lavander (Johan Larsson, Daniel Widing).

Skott: 32–18 (10–4, 13–9, 9–5).

Utv, Brynäs: 5x2. Linköping: 8x2.

Domare: Tobias Björk, Boden, David Bergman, Stockholm.

Publik: 4 791.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM