Guldlaget splittras

Här är alla stjärnor som kan lämna Brynäs

HOCKEY

SKELLEFTEÅ. Succén har ett pris.

Till nästa säsong splittras guldlaget Brynäs då flera unga stjärnor tar chansen i NHL.

På upptaktsträffen inför elitserien var det bara en tränare som tippade att Brynäs skulle ta guld: Brynäs tränare Tommy Jonsson.

Men det unga laget utvecklades succéartat under säsongen och slutade till sist fyra i elitserien.

Det var dock inte slut där.

Mogna för NHL

I slutspelet har framgångssagan fortsatt och i kväll säkrade Brynäs SM-guldet genom att besegra Skellefteå med 4–2 i matcher.

Men framgången har sitt pris. Flera av de unga stjärnorna är nu mogna att ta chansen i NHL, vilket ni kan se i Sportbladets sammanställning här under.

FAKTA

Stjärnorna som kan försvinna:

Jakob Silfverberg, 21, forward: Har kontrakt med NHL-klubben Ottawa Senators och har tydligt uttryckt att han kommer spela i Nordamerika nästa säsong.

Johan Larsson, 19, forward: Har kontrakt med AHL-klubben Huoston Aeros och har tydligt uttryckt att han kommer spela i Nordamerika nästa säsong.

Mattias Ekholm, 21, back: Har kontrakt med NHL-klubben Nashville Predators och har tydligt uttryckt att han kommer spela i Nordamerika nästa säsong.

Calle Järnkrok, 20, forward: Detroit kommer att skriva kontrakt under våren/sommaren. Sedan blir det antingen spel i Detroit eller en utlåning till Brynäs, där Järnkrok har kontrakt.

Sebastian Wännström, 21, forward: Är utlånad från St Louis, men frågan är om han är mogen för spel i Nordamerika redan nästa säsong?

Sebastian Lauritzen, 28, forward: Har utgående kontrakt. Har opererat sin sargade höft. Var het på marknaden efter sin starka höst, men skadan har i alla fall inte förbättrat förhandlingsläget.

Jonas Nordquist, 29, forward: Tjänar enligt Sportbladets uppgifter 190 000 i månaden och är en av lagets högst avlönade spelare. Brynäs tvekar om en förlängning.

Jonathan Granström, 26, forward: Har enligt Sportbladets uppgifter tackat nej till Brynäs första bud. Lär inte sakna anbud om han bestämmer sig för att lämna.

Niklas Svedberg, 22, målvakt: Har kontrakt en säsong till, men enligt målvaktens agent Allain Roy jagas Svedberg av åtta NHL-klubbar.

Niclas Andersén, 23, back: Har utgående kontrakt. Nyttig defensiv back som Brynäs säkert gärna vill behålla.

Jonathan Carlsson, 23, back: Har utgående kontrakt. Har fått väldigt sparsamt med istid och lär söka ny klubb.

På väg in

Sebastian Enterfeldt, 23, forward: Det är redan klart att Luleåcentern återvänder till Gävle.

Andreas Thuresson, 24, forward: Brynäs var på jakt efter den NHL-meriterade forwarden redan i januari. Enligt vad Sportbladet erfar är Brynäs nära ett avtal med den högerfattade forwarden.

ARTIKELN HANDLAR OM