”Jag kan komma hem och spela för Brynäs”

Nicklas Bäckström bekräftar klausulen som öppnar för spel med svenska mästarna

Foto: AllOverPress
En assist blev det för Nicklas Bäckström i debuten med Dynamo Moskva.
HOCKEY

Nicklas Bäckström, 24, kommer hem till Brynäs om NHL-säsongen ställs in helt.

Det bekräftar nu Washington-stjärnan själv.

– Jag har skrivit på ett tills vidare-kontrakt där allt är möjligt, säger han till gd.se.

Nicklas Bäckström debuterade i måndags för sin tillfälliga klubb Dynamo Moskva. Men Gävle-sonens önskan har alltid varit att spela med Brynäs under lockouten i NHL, och som Sportbladet avslöjade förra veckan har ”Bäckis” kämpat för att göra det möjligt. Anledningen till att påskriften med Dynamo Moskva dröjde var att de jobbade för att få in en klausul som öppnar för spel i Sverige – vilken stjärncentern nu bekräftar.

–Ja, jag kan komma hem och spela för Brynäs om NHL skulle ställas in helt, bekräftar han för Gefle Dagblad.

”Har inget hänt i januari tror jag säsongen ställs in”

Och med gårdagens bakslag i NHL där ligan nekade till att återuppta samtal med spelarna, kan Capitals spelsnille vara tillbaka i elitserien efter jul.

– Jag hoppas på slutet av november eller början av december. Men har inget hänt i januari tror jag säsongen blir inställd.

”99 kändes inte bra...”

En assist blev det i debuten för firma Ovetjkin/Bäckström/Gynge, men så var det där med tröjvalet nummer 99 också:

– Klubben hade registrerat mig som 99 redan när jag kom. Jag sa direkt att jag inte ville ha det, det kändes inte bra, men det var för sent att ändra med så kort varsel. Nu ska jag spela två matcher med 99, sedan ska jag byta. Det blir nåt med sextio... jag kommer faktiskt inte ihåg vilket det var.

Bäckström berättar också mer om övertalningskampanjen från kedjekompisen Ovetjkin.

– Han ringde och frågade, tjatade lite, och övertalade mig. Sa bland annat att Moskva är världens bästa stad, säger ”Bäckis” till gd.se och fortsätter:

– Eftersom Brynäs bestämt som dom gjort var det här det enda riktiga alternativet jag hade nu. I grund och botten handlar det om att man vill göra det man tycker är roligt. Så är det för mig i alla fall.

Bäckström om flygandet

Direkt efter debuten fortsatte Dynamos roadtrip och Bäckis klev på planet till Novgorod i nordöstra Ryssland.

– Det var ett fint plan, det var lugnt tycker jag. Men det är klart man tänkte en del när man var på väg ut för att lyfta, efter det som hänt tidigare.