”Min förhoppning är att spela hockey igen”

Brynäs Lasse Jonsson har drabbats av ledgångsreumatism – tvingas till timeout

Foto: BILDBYRÅN
Lasse Jonsson.
HOCKEY

GÄVLE/STOCKHOLM. Brynäs guldhjälte Lasse Jonsson, 30, tvingas till en timeout från hockeyn.

Anledningen är att han drabbats av kroniska sjukdomen ledgångsreumatism.

– Min självklara förhoppning är att bli så bra det bara går och kunna fortsätta spela ishockey, säger Lars Jonsson till Sportbladet.

Brynäsbacken Lasse Jonsson, som den här säsongen varit utlånad till allsvenska Almtuna, har varit skade- och sjukdomsdrabbad en längre tid. Nu har han fått svaret på varför.

Jonsson har diagnostiserats med ledgångsreumatism, en kronisk sjukdom som angriper den egna kroppen i form av inflammationer i lederna.

– Det var i samband med operationen i somras som läkaren började misstänka vad det handlade om. Jag fick göra en massa prover och i onsdags kom det definitiva beskedet. Det här är inget kul besked att få, just för att det är en komplicerad sjukdom som det inte finns något botemedel till

Enligt Brynäs kan en vadskada från 2009 ha triggat igång sjukdomen, som dock är genetisk.

”Ett jäkla skitbesked”

”Det blir därför inget fortsatt spel i Almtuna för Lars Jonsson och inte heller något spel i Brynäs IF. Den kommande tiden innebär lättare träning, rehabilitering och vila för att inte belasta lederna och kroppen så hårt”, skriver Brynäs på sin hemsida.

– På ett sätt är det ett jäkla skitbesked att få. Det handlar om en kronisk sjukdom som inte går att bota och man vet inte riktigt vad det innebär. Samtidigt är det skönt att äntligen få svar på varför kroppen har betett sig som den har gjort, säger Jonsson till Sportbladet.

Jonsson har de senaste åren haft stora problem med värk i fötterna och nu i somras tvingades han även operera axel och armbåge.

När har det varit som värst?

– Det har varit i olika omgångar. Förra säsongen hade jag jätteproblem med värk i fötterna. Sedan i en axel och sedan den andra axeln. Men de två senaste veckorna har nog varit värst. Jag har känt en onormal trötthet, sjukdomskänsla och värk.

”För tidigt att säga”

Lasse Jonsson har de senaste dagarna fått kortison insprutat i vissa leder för att få bort den värsta inflammationen. På måndag beräknas den mer långsiktiga medicineringen komma igång och det handlar dels om en inflammationshämmande medicin, dels en medicin som ska blockera den process där immunförsvaret attackerar den egna kroppen.

Hur ser du på möjligheterna att komma tillbaka till spel igen?

– Det är för tidigt att säga. De första månaderna kommer att handla om att hitta rätt medicinering och låta allt komma i gång i lugn och ro. Sedan får jag se vart det tar vägen och hur kroppen svara på behandlingen. Men min självklara förhoppning är att bli så bra som det bara går och att jag ska kunna fortsätta spela ishockey.

Brynäs lider med Jonsson

När eller om Lasse Jonsson kan göra comeback på rinken är det ingen som vet. Om en månad görs en ny utvärdering av läkarna.

– Beskedet är jättetråkigt att vi får. Samtidigt är det skönt att han fått en diagnos efter en lång tids skadeelände. Det viktigaste nu är att Lasse Jonsson blir helt återställd och sedan får hockeyn komma efter det. Förhoppningsvis återser vi Lasse i Brynäströjan innan säsongen är slut, säger sportchefen Michael Sundlöv till Brynäs hemsida.