Lavander stängs av efter tacklingen

Straffet: Fyra matchers avstängning

HOCKEY

Brynäs Mats Lavander, 32, sänkte Luleås Robin Jacobsson, 26, med sex sekunder kvar.

I dag meddelade disciplinnämnden att Lavander stängs av i fyra matcher, varav en omvandlas till 11 000 kronor i böter.

– Fyra matcher känns tufft, men det är väl bara att acceptera och gå vidare, säger sportchefen Michael Sundlöv till Sportbladet.

Det var i lördagens brakförlust mot Luleå som Brynäs forward Mats Lavander (som spelade i Luleå 2007-11) lät sin frustration gå ut över Robin Jacobsson.

Med bara sex sekunder kvar delade Lavander ut en tung tackling på Jacobsson, vilket startade ett jättebråk.

– Det var inte bra gjort av mig. Men det var så mycket frustration över den usla match vi gjorde. Vi ska inte vika ner oss på det sättet, sa Lavander till GD.

Anmäld i efterhand

Domaren Morgan Johansson visade ”bara” ut Lavander för game misconduct, vilket inte innebar ytterligare avstängning, och Lavander spelade när Brynäs besegrade Linköping med 5–0 i går. Men efter att ha sett repriser på situationen ändrade sig domare Johansson i efterhand och anmälde tacklingen till disciplinnämnden.

I dag kom domen: Mats Lavander stängs av i fyra matcher, varav en match omvandlas till 11 000 kronor i böter.

– Utifrån att domarna efter matchen hade tittat på händelsen och bedömt att de inte skulle anmäla till att de anmäler dagen efter och att det blev så mycket som fyra matcher – det känns ju tufft. Men det är väl bara att acceptera och gå vidare, säger sportchefen Michael Sundlöv.

Avstängningen gäller 28 november-4 december. Lavander missar därmed matcherna mot Växjö (h), Frölunda (b) och Skellefteå (b). Han är tillbaka mot Rögle (h) den 6 december.

FAKTA

DISCIPLINNÄMNDENS MOTIVERING

”Av anmälan, som gjorts i efterhand av domaren, framgår att Mats Lavander, när det återstår åtta sekunder av matchen, tacklar en motspelare från sidan. Motspelaren är helt oförmögen att skydda sig från tacklingen.

Mats Lavander har anfört bl.a. att Luleå-spelaren får pucken av sin målvakt och att hans medspelare skriker att han ska vara med på att Mats Lavander kommer. Mats Lavander glider de sista meterna och fullföljer tacklingen som träffar axel mot axel. Han hoppar inte in tacklingen och han håller nere armbågen i tacklingsögonblicket. Tacklingens ser relativt våldsam ut men var inte farlig. Luleå-spelaren skadades inte av tacklingen.

Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvenserna visar att Mats Lavander utdelar en tackling snett bakifrån mot en Luleå-spelare. Tacklingen, som tar högt upp, kommer från s.k. blind side vilket medför att Luleå-spelaren är oförberedd och oförmögen att skydda sig mot den. Tacklingen är enligt disciplinnämndens bedömning respektlös och farlig. Mats Lavander ska mot denna bakgrund ådömas en avstängning motsvarande fyra matchers avstängning, varav en match omvandlas till böter”.