Nya stilen: tråkhockey

Så har Brynäs kommit tillbaka: ”Irrar inte runt”

Foto: SCANPIX
SNUBBAR SOM JOBBAR Backarna Ryan Gunderson och Christian Djoos har fått bättre ordning på försvaret.
HOCKEY

Brynäs har tagit poäng i fem av de sex senaste matcherna.

Nyckeln: Passivare försvarsspel.

– Vi spelar mycket smartare nu, säger backen Ryan Gunderson.

Mästarna Brynäs ras var på väg att bli totalt, men efter segern mot Modo i torsdags kan Gävlelaget säkra slutspelsplatsen i dag.

Sex poäng skiljer ner till tabellnian AIK, som tar emot gästrikarna i en ödesmättad drabbning på Hovet.

”Tränat jättemycket”

Brynäs har tagit poäng i fem av de sex senaste matcherna och bortser man från 1–9-förnedringen i Skellefteå för en dryg vecka sedan – då Tommy Jonssons mannar föll igenom fullständigt – har det utskällda försvarsspelet blivit tätare och tätare.

Det är ingen tillfällighet.

– Vi har snackat om och tränat på försvarsspelet jättemycket, säger backstjärnan Ryan Gunderson, 27, som snittar näst mest istid av alla spelare i elitserien.

Vad har ni förändrat?

– Framför allt att vi inte irrar runt lika mycket i egen zon. Vi är inte alls lika aggressiva nu, utan spelar smartare och med bättre kontroll.

”Grym stämning”

Tidigare handlade Brynäs försvarsspel om att pressa motståndarna hårt, i alla delar av banan. Men nu fokuserar spelarna snarare på att ligga rätt i positionerna och backa hem – att spela lite tråkigare, helt enkelt.

– Det har sett mycket bättre ut den senaste tiden. Jag tycker att Tommy (Jonsson, tränaren) har skött det bra, vi tar steg i rätt riktning och har fortfarande en grym stämning i laget, säger Gunderson.

Hur är känslan inför AIK-matchen?

– Den är god och jag ser fram emot att spela. Matcherna blir bara viktigare och viktigare nu, och den här fajten är såklart inget undantag. Självklart åker vi ner för att försöka vinna.

FAKTA

BRYNÄS NYA FÖRSVARSSPEL – ENLIGT RYAN GUNDERSON

”Förstagubben”

– Den som pressar puckhållaren ska fortsatt vara aggressiv och ligga på hårt.

”Andragubben”

– Tidigare var andragubben också aggressiv och gick in i situationerna. Ofta gick han bort sig och skapade farliga ytor åt motståndarna. Han ska vara passivare nu, smartare.

”Tredjegubben”

– Tredjegubben kom också ofta fel förut. Han ska i regel inte alls ge sig in i situationerna nu, utan spela kontrollerat och ligga rätt i position. Han ska inte heller vara för het att sticka iväg om vi ser ut att övervinna pucken.

Brynäs matcher sedan landslagsuppehållet:

12/2: Brynäs–Timrå3–4 sd

16/2: Brynäs–Växjö4–3 str

21/2: Skellefteå–Brynäs9–1

23/2: Brynäs–Rögle1–2 sd

26/2: HV 71–Brynäs4–3 sd

28/2: Brynäs–Modo3–1

KVAR: 2/3: AIK–Brynäs, 5/3: Brynäs–Linköping