Borde stängas av i 5 matcher

Hans Abrahamsson: Det är inte mycket att snacka om

1 av 12 | Foto: C MORE SPORT
HOCKEY

SKELLEFTEÅ. Allt inleddes med en idiotisk tackling och ett skakat hemmalag.

Men efter tre perioder var ordningen återställd igen.

Skellefteå körde sönder Brynäs och ingenting talar för att de regerande mästarna ska vända det här.

Här satt jag och väntade på hur matchinledningen skulle se ut. Skulle Skellefteå komma med den fart de brukar? Hur skulle Brynäs nya styrspel fungera?

Vilken av målvakterna skulle agera säkrast?

Skulle Bud Holloway spela guldmålad?

Efter 58 sekunder sa det pang.

Det blev knäpptyst i Skellefteå Kraft Arena när en utslagen Pierre-Edouard Bellemare handlöst föll till isen. Robin Jacobsson fullföljde sin idiotiska satsning och konsekvenserna blev förödande.

Hjärnskakningar inte att leka med

Matchstraff för Brynäsbacken och med all säkerhet en ny hjärnskakning för Bellemare.

Risken är stor att det är färdigspelat för fransmannen. Är det något vi har fått lära oss de senaste åren är det att upprepade hjärnskakningar inte är att leka med.

I våras var jag på plats i Läkerol Arena under den sjätte och avgörande finalen och mådde dåligt när jag såg Bellemare på isen. Två dagar tidigare hade han knockats groggy efter en schyst tackling från Brynäsbacken Jörgen Sundqvist. Ändå fanns han med bara två dagar senare.

Själva händelsen är egentligen okomplicerad.

Det finns inga förmildrande omständigheter.

Tre fel av tre möjliga

Bellemare hade spelat ifrån sig pucken ett par sekunder innan Robin Jacobsson – från sidan – satte in sin våldsamma tackling mot huvudet.

Bellemare hade inte pucken, han hade ingen chans att försvara sig och tacklingen tog mot huvudet. Tre fel av tre möjliga.

Jacobsson kommer givetvis att stängas av en längre tid. Det kan bli fem matcher, men det kan också bli fler. Linköpings Sebastian Karlsson stängdes exempelvis av elva elitseriematcher för tacklingen mot Magnus Kahnberg.

Händelsen kom att prägla den första perioden. Hur tuffa och hårda hockeyspelare än vill vara påverkas det självklart när en lagkamrat knockas så brutalt.

Skellefteå blev störda. Det totala fokuset bröts, en lite obehagskänsla spred sig och de agerade inte på instinkt.

Mest märktes det på de äldre spelarna.

Bra Brynäs – till 1–0

I två perioder var det ungdomskedjan med Melker Karlsson, Oscar Lindberg och Petter Emanuelsson som hanterade situationen bäst och drev hemmalaget.

I 37 minuter bjöd Brynäs knappt på en enda spelvändning.

Gävlelaget hade stramat åt sitt styrspel ytterligare och var både kompakta och aggressiva i mittzonen.

Skellefteå kom inte i några flygande anfall eller numerära överlägen. De tvingades skapa sina målchanser djupt ner i anfallszonen och i närspelet var målvakten Johan Holmqvist säker.

Behaglig resa till semifinalen

Men direkt efter att Martin Sevc dundrat in ledningsmålet tappade Brynäs fokus. Inom en minut tappade de pucken två gånger vid Skellefteås blålinje och fick kontringar emot sig. Andra gången styrde Bud Holloway in 2–0 efter Erik Anderssons läckra skottpassning.

Sedan var Brynäs ett slaget lag. De blev 5–0 till slut och på de två senaste matcherna i Skellefteå Kraft Arena har Brynäs åkt på hemska 1–14.

Ingenting talade för Gävlelaget inför den kvartsfinalen inleddes och ännu mindre gör det nu.

Brynäs chans var att ta den första matchen. Nu får Skellefteå en behaglig resa fram till semifinal.

ARTIKELN HANDLAR OM