Abrahamsson: Det här är inte kul längre

Jag kan inte komma ihåg någon kvartsfinal- serie där skillnaden varit så här stor

HOCKEY

Jag tror alla som var i Läkerol Arena i går kände samma sak: vi blåser av den här kvartsfinalen nu.

Det är inte kul längre.

Vare sig för Brynäs eller Skellefteå.

Hans Abrahamsson.

Lagidrott handlar till stor del om att två jämbördiga lag möts och mäter krafter med varandra. Är det ena laget totalt överlägset försvinner den viktigaste ingrediensen: nerven.

Inte minst i ett slutspel.

Jag kan inte komma ihåg att jag har bevakat en kvartsfinalserie där skillnaden mellan lagen har varit så stor. Att Brynäs och Skellefteå för mindre än ett år sedan möttes i en sprakande SM-final är nästan omöjligt att förstå.

Men Brynäs är i slutspel på grund av poäng och prestationer från i höstas. Skellefteå är där för att de har varit elitseriens bästa lag under hela säsongen.

Till slutspelet har de, helt enligt planerna, höjt sig ytterligare en nivå.

Skellefteå gör det fantastiskt bra.

I de två första matcherna har de pressat och stressat sönder detta Brynäs så skoningslöst att brynäsarna helst inte vill vara på isen.

Jag ägnade den första perioden åt att studera frekvensen i skridskoåkningen hos de båda lagen. Vilken skillnad det var. Och Skellefteå åker inte bara fort och jobbar extremt hårt, de gör det dessutom med en kvalitet och en struktur som är oerhört imponerande.

Det spelar i ett tempo som Brynäs inte har en möjlighet att freda sig mot. I sekvens efter sekvens, i byte efter byte sköljer de fram.

De vet vad som krävs

Samtidigt är inte Brynäs någon riktig värdemätare. Enda faran jag ser för Skellefteå i den här kvartsfinalserien är att det går för lätt och att de börjar lägga på sig med dåliga vanor. Den risken är nog inte speciellt stor. För Jimmie Ericsson & Co är det bara guld som gäller och de vet vad som kommer att krävas.

Precis som det är enkelt att hylla ett lag i framgång är det enkelt att sparka på lag i motgång. Men vad man sår under säsongen får man också skörda under avslutningen.

En enda lång plåga

Processen har pågått under ett helt år och nu utmynnar det i en slutspelsförnedring som kommer att pågå i två matcher till. Det finns mängder av orsaker till att Brynäs har gått från hyllat guldlag till en slagpåse i slutspelet.

Tunga spelarförluster, dåliga värvningar, skadeproblem, svag fysisk status och bristande ödmjukhet är några.

När pucken släpptes i går var Brynäs mentalt fortfarande kvar i den tredje perioden i Skellefteå.

Efter 59 sekunder small det.

En normalt så lojal och noggrann spelare som Sebastian Enterfeldt bara lät bli att åka med Erik Forssell som enkelt kunde skjuta 1–0 efter 59 sekunder.

Efter sex minuter var skottstatistiken 1–10.

Brynäs såg ut som de gjort under stora delar av 2013. Det var vare sig aggressivt högt upp i banan eller strukturerat och tillbakadraget.

Matchen blev en enda lång plåga för publik och hemmaspelare.

Skellefteå är nu bara två segrar från en semifinal och med största sannolikhet kan de redan på måndag börja förbereda sig för nästa motståndare.

För Brynäs väntar helt andra utmaningar: en rejäl utvärdering av säsongen och hur de ska gå vidare.