Felix, 17 – rena succévikarien

Foto: Foto: BILDBYRÅN
blixtinkallad När Bernhard Starkbaum tvingades lämna arenan mitt i matchen fick Sandström hoppa in.
HOCKEY

GÄVLE. Han har stått flest matcher under försäsongen – och i går gick Felix Sandström, 17, in och storspelade mot Leksand.

Men Brynäs nya målvaktshjälte har fortfarande inget a-lagskontrakt och spelar gratis.

– Vi är inte blinda och vi får se vad som händer längre fram, säger sportchefen Stefan Bengtzén.

Bernhard Starkbaum och den tilltänkta JVM-målvakten Jonas Johansson var Brynäs målvaktspar inför säsongen.

Men det har strulat rejält för båda två under försäsongen och inledningen av SHL. Johansson har haft stora problem med återkommande halsinfektioner. Nyblivna pappan Bernhard Starkbaum tvingades lämna träningslägret i Finland på grund av privata skäl, och i går hände samma sak.

”Kom och vrålade”

Mellan den första och andra perioden mot Leksand tvingades Starkbaum lämna Gavlerinken. In kom superlöftet Felix Sandström, 17, och imponerade stort. Han höll länge nollan i en match som Brynäs vann med 4–1.

– ”Pecka” (Alcén, målvaktstränare) kom i omklädningsrummet och vrålade till mig. Då var det bara att tagga till, säger Felix Sandström.

Hur gick tankarna?

– Lite nervöst var det, första seriematchen hemma och mot Leksand och allting. Samtidigt var det oerhört kul också. En chans man inte ville missa.

Ändrade planer

Han har tre år kvar som junior och tanken inför säsongen var att han skulle stå i J20-laget.

I stället stod Sandström fyra av sju försäsongsmatcher och har nu också debuterat i SHL.

Men något a-lagskontrakt har han inte:

– Jag tror det kan vara bra. Jag är J20-spelare och tanken är att jag ska spela med dem. Allt annat är en bonus, säger Sandström.

Fortsätter det så här måste det bli aktuellt med ett a-lagskontrakt?

– Det får man hoppas, det vore riktigt kul.

Brynäs nye sportchef Stefan Bengtzén har inga planer att erbjuda något kontrakt till målvaktskometen.

– Inte i dagsläget, men vi ser ju alla vad som händer. Vi avvaktar ett tag till, men vi är inte blinda och är positivt berörda av vad Felix har visat.

FAKTA

HÄR ÄR BRYNÄS MÅLVAKTER

Bernhard Starkbaum, 28. Uttalad etta. Värvades mitt under förra säsongen och storspelade i grundserien. Haft en strulig försäsong, men varit bra när han väl stått.

Jonas Johansson, 18. Ett jättelöfte som tippas bli förstemålvakt i junior-VM. Men säsongen har så här långt störts av en krånglande hals.

Felix Sandström, 17. Född 1997. Har fått stort förtroende under försäsongen när de två andra målvakterna inte varit tillgängliga. SHL-debut i går.