Kommer Brynäs orka spela ’Bulan’-hockey?

Abrahamsson: Kan inte tänka långsiktigt

HOCKEY

Ny tränare – ny bortaförlust.

För Brynäs handlar det inte om en enskild match – utan vad Thomas Berglunds ledarskap kan förändra under den tid som är kvar.

Min fråga: har Brynäs ett lag som orkar spela Rönnqvist/Berglund-hockey?

Sportbladets Hans Abrahamsson.

Förlust mot Växjö har inte varit något ovanligt för Brynäs det senaste året. Kvällens 2–4-nederlag i Vida Arena var sjätte raka förlusten och målskillnaden är hemska 13–24.

Den svarta bortastatistiken förstärktes också. Gävlelaget har bara lyckats vinna en bortamatch på fjorton försök.

Det är lätt att överanalysera ett lag när en ny tränare kommer in. Men visst gick det att se några (väntade) förändringar i spelet.

Kortare byten.

Mer centrerat i mittzonen.

Backar som, så länge de orkade, oftare följde med upp i anfallen

Frekvensen i skridskoåkningen var högre och det var aggressivare över hela banan

Och det fanns en tydligare överbelastning i försvarszonen.

Mycket av det här kan också förklaras med en högre energinivå, något som inte är direkt ovanligt när en ny tränare kommer in.

Total-forechecking

Den spelfilosofi som Jonas Rönnqvist skapat – och som Thomas Berglund var med och förädlade under åren i Luleå – bygger extremt mycket på att sätta hård press över hela banan. En slags total-forechecking där puckföraren aldrig ska få en lugn stund.

Helst utan onödig kroppskontakt som gör att spelarna tappar fart.

– Vi ska i princip åka skridskor tills det tar stopp i sargen, sa Niclas Andersén efter den första perioden.

Thomas Berglund har inga planer på att göra några större avsteg från den spelfilosofin. Extra tydligt, och lyckosamt, var det också i den första perioden, sedan räckte inte krafterna riktigt till.

Min fråga: har Brynäs ett lag som orkar spela Rönnqvist/Berglund-hockey?

Det är högst tveksamt.

Därför blir också lördagens möte med Leksand, och matcherna nästa vecka, minst lika intressanta som Berglunds debut som Brynästränare.

För det är ju inte så enkelt att han bara kan gå in och kopiera spelmodellen från åren i Luleå.

Luleås spel under de fyra åren med Rönnqvist och Berglund byggde väldigt mycket på skridskoåkning och det ställde enorma krav på intensiteten  under isträningarna för att spelarna skulle orka agera enligt spelfilosofin.

Direkt förutsättning

Jag såg själv ett antal isträningar på plats i Luleå under de här åren. Och de tränade verkligen på ett sätt som var en direkt förutsättning för sättet de spelade.

Där ligger naturligtvis den stora utmaningen för Thomas Berglund. Hur hårt vågar han trycka på i träningen för att få en större möjlighet att genomföra det spel han vill?

För det är ju inte direkt så att han kan tänka alltför långsiktigt. Verkligheten är att Brynäs är i snudd på desperat behov av poäng för att undvika kvalspel för fortsatt SHL-existens.

Brynäs mötte också en riktig gedigen motståndare. Växjö hade redan inför säsongen ett lag som rankades som den hetaste guldkandidaten. Nu har sportchef Henrik Evertsson spetsat till det ytterligare med värvningarna av Hennessy och Tambellini. Bredden av toppspelare är minst sagt imponerande. Och känslan är att det finns mer att ta ut.

– För ”casual”, sa häftige forwarden Liam Reddox ett par gånger i en pausintervju.

Jag kan bara hålla med. Det var för nonchalant och slarvigt under vissa sekvenser. Värst var det i power play och i första bytet av den andra perioden då Brynäs kvitterade till 1–1.

Tredje perioden var smålänningarnas klart bästa. De visade klass när de stängde matchen och tog en ny trepoängare. Ett styrkebesked från ett lag som är med och utmanar om SM-guldet.

ARTIKELN HANDLAR OM