”Hela organisationen hungrar efter guld”

Brynäs poängkung Paille: ”Mycket kvar att uträtta”

HOCKEY

Gävle. Han har varit lagkapten för Sidney Crosby, vunnit Stanley Cup och spelat närmare 600 NHL-matcher.

Nu är Daniel Paille i Gävle för att göra Brynäs till ett topplag.

– Hela organisationen hungrar efter ett guld och jag vill verkligen vara med och bidra med det jag kan, säger han.

Daniel Paille värvades till Brynäs för att bidra med karaktär, ledarskap och vinnarmentalitet.

Något han också har gjort, om det vittnar alla om som har insyn i Brynäs omklädningsrum. En noggrann och stolt yrkesman som inte pratar för sakens skull utan hellre leder genom exempel, är det allmänna omdömet om Paille.

Men den 32-årige kanadensaren har dessutom bidragit med mål och poäng och finns med i toppen av SHL:s poängliga. Själv är han inte så intresserad av att prata så mycket om just den biten:

– Klart jag vill göra poäng, och är nöjd med hur det har startat, men det är en lång säsong och mycket kvar att uträtta.

Med Getzlaf, Burns, Fleury...

Poängproduktionen, 14 poäng på lika många matcher, är en överraskning med tanke på hur Pailles roll sett ut under stora delar av hans NHL-karriär. Där har han i huvudsak haft defensiva uppgifter.

Men som junior var han en offensivt skicklig spelare som gjorde en hel del poäng och bland annat spelade två junior-VM.

Andra året var Paille till och med lagkapten för ett kanadensiskt lag med en rad spelare som i dag är ledare i sina NHL-lag: som Ryan Getzlaf, Brent Burns, Marc-André Fleury, Mike Richards, Brent Seabrook, Jeff Carter och inte minst Sidney Crosby.

Det är inte många som kan säga att de har varit lagkapten för Sidney Crosby…

– Nej, precis. Jag hade äran att få vara det. Att få förtroendet att vara kapten, och i ett lag med så många framtida ledare, är en sak jag alltid kommer att minnas. Och Crosby, han var bara 16 år i den turneringen, säger Paille med ett leende.

Men man såg redan då att det var en undantagsspelare?

– Ja, året före spelade vi JVM i Halifax, ”Sids” hemstad. Han var med runt laget som en sorts lärling för att se och lära hur allt fungerade. Redan då sa de till mig att titta på den där killen och det han gjorde på isen var så imponerande. Jag hade aldrig sett något liknande. Han var bara 15 år, men hade kunnat vara med i vårt JVM-lag redan då.

Daniel Paille.

”Mitt ultimata mål”

Men JVM-finalen 2004 mot USA slutade med ett riktigt antiklimax. Kanada ledde med 3–1 inför den tredje perioden men USA vände och vann genom tre mål.

– Det kommer alltid sitta som en tagg i mig. Vi var så nära guldet och det var min sista chans att vinna något som junior, dessutom hade vi förlorat finalen året före.

Vinna något stort fick han i stället göra några år senare. 2011 var Daniel Paille med och vann Stanley Cup med Boston Bruins:

– Det var mitt ultimata mål som hockeyspelare. Att få var med och vinna Stanley Cup betyder så mycket mer än vad jag vunnit eller inte vunnit tidigare under karriären. Det var upp och ner under den säsongen men i slutet kom vi tillsammans som grupp. Just gruppkänslan i det laget var något man aldrig hade upplevt och mitt största ögonblick som hockeyspelare.

”Hungriga på ett nytt guld”

Nu är Paille i Gävle och någon mätt före detta NHL-spelare är han definitivt inte.

– Finns det en möjlighet att återvända till NHL kommer jag säkert att göra det, men just nu ligger allt fokus på att göra så bra det bara går för Brynäs. Samtidigt är SHL en liga jag skulle känna mig nöjd med att spela resten av min karriär. Jag har verkligen uppskattat första tiden här. Jag har blivit så väl bemött av Brynäs organisation, men också av laget och folket i stan.

■ ■ ■

SM-guldet 2012 är enda gången Brynäs har passerat kvartsfinal under 2000-talet. Nu vill Gävleklubben bryta den förbannelsen och verkligen slåss om SM-guldet. Med sin rutin och erfarenhet av att vinna är Paille en viktig bricka i den målsättningen:

– Jag vet att Brynäs har en historia med många mästerskap och jag vet att de är hungriga på ett nytt guld. De vann för fyra år sedan och jag märker den passion för ishockey som finns i stan. Det är viktigt att vinna, men det blir inte lätt för det är många bra lag. Å andra sidan tycker jag vi har lite samma känsla som då i Boston. Att vi verkligen kan komma ihop som grupp och gå hela vägen. Förhoppningsvis redan den här säsongen.