”Vi blir ett mittenlag”

Åldermannen Ragnarsson om comebacken i elitserien, landslaget – och NHL-reglerna han vill införa i Sverige

1 av 4 | Foto: FOTO: FREDRIK HOFGAARD
Tillbaka Marcus Ragnarsson återvänder till elitserien – och har redan idéer om hur man kan förändra serien. Han vill ha trader mellan lagen och en stängd liga.
HOCKEY

Marcus Ragnarsson, 37, har varit borta från elitserien i 13 år.

Nu är han tillbaka.

Elakare än någonsin.

– Finns inget bättre än att spela fysiskt och störa motståndarnas bästa spelare, säger Ragnarsson.

Marcus Ragnarsson gjorde en Kenny Jönsson och kom hem från NHL och valde allsvenskan i stället för elitserien, trots att miljonbuden haglade över backen.

Familjen prioriterades.

Eftersom han bor i lilla Björklinge, strax norr om Uppsala, blev det naturligt för Ragnarsson att spela i Uppsala-klubben Almtuna.

Men i somras kunde han inte stå emot locktonerna från Djurgården.

Och suget på att spela med dem bästa igen fanns också där.

– Sedan handlade mycket om att familjen var med på noterna att jag satsade på hockeyn igen. Tidigare var det svårt eftersom vi har två barn och jag behövdes ganska mycket på hemma­plan, säger Ragnarsson.

Han erkänner att han varit nära att byta till Djurgården i slutet av några säsonger, men då varit osäker på var han står rent hockeymässigt.

Nu är han inte osäker längre.

Ragnarsson vet vad han kan på isen.

Men om det var en offensiv back som lämnade Djurgården är den numera en defensiv back som gör comeback.

Blev defensiv i San José

– När jag kom till NHL var jag ganska offensiv och första säsongen gjorde jag 39 poäng och spelade mycket i powerplay. Sedan bytte San José coach och den nya coachen tyckte att jag skulle spela fysiskt och tacklas mycket. Då blev jag en defensiv back, säger Marcus Ragnarsson.

Troligtvis kommer Ragnarsson att spela tillsammans med offensive backen David Schneider i vinter.

En defensiv och en offensiv back – den mest klassiska back–konstellationen som finns.

–?Jag gillar att smälla på motståndarna och vara jobbig mot de bästa spelarna i motståndar­laget. Finns inget bättre än att spela fysiskt och ha närkontakt, säger Ragnarsson.

Han berättar ett minne från NHL och när han värvades till Philadelphia Flyers. Storstjärnan Jeremy Roenick var en av de första som kom fram och hälsade. Det första Roenick sa var att det var skönt att få ha svensken i samma lag och att han tyckte det var riktigt jobbigt att möta Ragnarsson i sarg­hörnen när de spelade i olika lag.

”Femma till åtta”

Intervjun kommer in på hur bra Djurgården är den här säsongen. Många andra hockeyspelare hade svarat att laget är bäst i Sverige, typ, och sagt att man ska vinna elit­serien. Ragnarsson är rutinerad, sansad och mer trovärdig i svaret.

– Vi blir nog ett mittenlag. Femma till åtta kanske. Man såg i Nordic Trophy att topplagen har en annan spets än vad vi i Djurgården har. Men vi ska gå till slutspel och där kan ju allt hända.

Enligt Ragnarsson är Djurgårdens taktik den här säsongen att snabbt transportera pucken förbi mittzonen och ha stor rörlighet i anfallszonen. I defensiven finns två modeller, antingen styra och backa hem eller ligga på högt och forechecka.

– Vi har ganska många bra anfallare som kan hitta på mycket i anfallszonen. Det kan bli vår styrka i vinter, säger Ragnarsson.

Vill ha liten rink

Han är numera rutinerad som få och tillhör de tre äldsta spelarna i elitserien.

Han vet vad han vill och han vet vad som är fel i elitserien och svensk ishockey.

– Vi borde ta efter NHL och spela på små rinkar. Ishockeyn blir mycket roligare och intensivare. Det krävs mer skicklighet när man spelar på små rinkar och det är utvecklande. Sedan tycker jag att vi spelare pratar för lite på isen i Sverige. Kanske är det vår svenska mentalitet. Men vi måste prata mer och hjälpa varandra på isen. Står man med ryggen mot spelet i ett hörn måste man ha hjälp av kamraterna, så är det bara, säger Ragnarsson.

Han slänger även fram en ny idé och anser att elitserien borde införa trader mellan lagen.

– Ja, men då borde man stänga ligan så att inget lag kan åka ur. Men det är roligt och intressant när spelare byter klubb.

Ishockeyn får en dimension till. Och jag älskar silly season när det spekuleras om trader och sånt, säger Ragnarsson.

Inte nej till landslaget

När Kenny Jönsson kom hem från NHL valde han att tacka ja till Tre Kronor. Ragnarsson är mer tveksam. Får han en förfrågan från Bengt-Åke Gustafsson kommer han att fundera ett tag.

Tacka ja eller tacka nej?

– Ja, det är inte så lätt. Jag har pratat med Bengt-Åke och tidigare har jag sagt att det är bättre att han satsar på yngre spelare. Men nu kan jag kanske tänka om. Får jag en förfrågan så får vi se vad som händer.

FAKTA

Namn: Marcus Ragnarsson Ålder: 37 år Familj: Fru och två barn, Julia 5 år och Jacob 9 år. Klubbar: Östervåla IF, Nacka, Djurgården, San José, Philadelphia och Almtuna. Meriter: SM-guld 1991 och 1990 (Marcus spelade 14 elitseriematcher 1990). Två VM-finaler (95 och 97) och en Stanley Cup-semifinal, 2004. Spelade i NHL:s All Star match 2001. OS-femma 1998, 2002. Elitseriestatistik: 179 matcher. 46 poäng (22+24) 118 utv.min. NHL-statistik: 632 matcher. 177 poäng (37+140). 482 utv.min.

ARTIKELN HANDLAR OM