”Det var helt bisarrt”

Holmqvist om ryktena och tumultet i Frölunda

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Andreas Holmqvist.
HOCKEY

Sparkad från Frölunda.

Nu talar Andreas Holmqvist ut om ryktesspridningen under hans tid i klubben.

– Det var helt bisarrt. Det gick så långt att mina föräldrar ringde och undrade vad det var frågan om, säger djurgårdsbacken.

En månad har gått sedan 27-årige Holmqvist tvingades lämna Göteborg. I?dag, när Djurgården möter Frölunda, ställs han för första gången mot sina tidigare lagkamrater.

– Klart det känns speciellt. Jag ljuger om jag säger att det inte skulle vara extra skönt att vinna just den här matchen, säger Holmqvist.

Var inte önskvärd

Han värvades till Frölunda från Linköping inför förra säsongen, och var tilltänkt att bli lagets försteback och en viktig bricka i Göteborgarnas power play.

Verkligheten blev en helt annan. Efter en minst sagt turbulent fjolårssäsong, både för laget och för Holmqvist, blev det ännu värre i år.

Efter bara sex matcher meddelade general managern Kent Norberg att den förre landslagsbacken inte längre var önskvärd i klubben.

– Jag tycker inte att det gick så dåligt, men det kändes som om klubben tidigt hade bestämt sig för att jag skulle bort. I somras var jag till exempel på väg att köpa en lägenhet i Göteborg, men då ville klubbledningen att jag skulle vänta, säger Holmqvist.

Ville till Stockholm

Dessutom berättar nu Holmqvist om ryktena som cirkulerade runt honom under tiden i Göteborg.

– Jag fick på omvägar höra att jag var både spelmissbrukare och jagades av Hells Angels. Det är helt sjukt vad folk kan slänga ur sig på olika forum på nätet. Det gick så långt att mina föräldrar ringde och undrade vad det var frågan om.

Efter att ha köpts ut från kontraktet med Frölunda valde Holmqvist att acceptera ett korttidsavtal med Djurgården fram till den 29 november. Längtan till Stockholm var så stark att han nobbade två miljonbud från den ryska lag

– Både Dynamo Riga och HC MVD, ville ha mig, men det var Djurgården som gällde.

Enligt uppgifter till Sportbladet skulle Holmqvist tjäna 2,5 miljoner kronor netto i Ryssland för resterande del av säsongen.

”Vill hitta mig själv”

– Pengarna kommer i andra hand. Nu vill jag bara hitta mig själv igen och spela på den nivå jag gjorde i Linköping. Att Djurgården var ett riktigt roligt lag att vara i kändes direkt. För att spela på topp måste jag trivas, att gå till jobbet måste vara kul. Det saknade jag i Frölunda, säger Holmqvist.

FAKTA

Fler spelare i känslosamma möten:

Mikael Renberg vs Luleå

Inför förra säsongen lämnade Renberg Luleå efter ett uppslitande bråk om bland annat pengar. I stället valde han spel med värsta rivalen Skellefteå. En övergång som rev upp känslor bland klubbens supportrar. När Renberg kom till Coop Arena tog Luleåklacken varje tillfälle att häckla Renberg och skrek ”Judas” varje gång han var i närheten av pucken.

Jonathan Hedström vs Skellefteå

När Hedström flyttade hem från Nordamerika för två år sedan trodde alla Skellefteåfans att han skulle välja spel med nykomlingen. Hedström skrev i stället på ett treårskontrakt med Timrå. När Hedström spelade första matchen i Skellefteå möttes han av en hängd röd-vit docka med nummer 71 på ryggen och en banderoll med texten: ”Du har rätt, här har du inga vänner, Jonte”.

Riku Hahl vs Timrå

Sommarens mest uppmärksammande övergång var när Timrås förstecenter Riku Hahl följde med sportchefen Kent Norberg till Frölunda. Många förväntade sig en het återkomst när Hahl kom tillbaka, men publiken svarade med tystnad och ignorerade Hahl totalt.