”Är över all förväntan”

Kometjunioren Jacob Josefson om genombrottet i Djurgården – och sin tyngsta tid i livet: Kändes fruktansvärt

Foto: FOTO: LASSE ALLARD
Storform Jacob Josefson har mer än två år kvar som junior. Trots det har han spelat alla Djurgårdens matcher och gjort sju poäng.
HOCKEY

Han har slagit igenom med dunder och brak i elitserien.

Samtidigt har Djurgårds­centern Jacob Josefson, 17, gått igenom sitt livs tuffaste period vid sidan av isen.

– Det har varit jobbigt, men jag måste gå vidare och fortsätta leva mitt liv ändå, säger Jacob Josefson.

Jacob och hans pappa Peter.

Djurgårdens omklädningsrum har tömts på spelare efter ännu en träning. Materialförvaltarna Johan Kellerstam och Johan Engdahl är kvar och plockar med blöta handdukar och svettiga träningströjor.

Tränaren Tomas Montén kommer förbi:

– Klart jag är lite förvånad att det gått så fort för Jacob. Inför säsongen var han vår femtecenter. Sedan tvingades (Edvin) Frylén lägga av och vi flyttade ner Nichlas Falk som back. Men han har verkligen visat att han förtjänar att spela i elitserien.

Den unge centern skruvar sig på stolen och ser generad ut:

– Målsättningen var att få träna med a-laget och kanske göra något enstaka inhopp när de hade skador. Att jag har fått spela så mycket är över all förväntan. Nu känner jag mig faktiskt som en i laget, säger han.

Tredje bäst av juniorerna

Det sista är definitivt ingen överdrift.

Så här långt har Jacob spelat samtliga 21 matcher, gjort sju poäng och snittat tio minuters istid. Inte illa av en kille som fyllde 17 år i våras, och blir senior först om två och ett halvt år.

Den spelbegåvade centern har visat upp ett spel som fått NHL-scouterna att slicka sig om munnen. Allt tyder på att Jacob går tidigt i sommarens draft.

Men höstens succé står i stark kontrast till den tragiska händelse som inträffade i våras.

I mitten av april spelade Jacob J 18-VM i ryska Kazan. Efter en matchvärmning på morgonen kallade förbundskapten Stephan Lundh upp den unge talangen på rummet. Senare på kvällen skulle Sverige möta Schweiz i den fjärde gruppspelsmatchen.

– Min första tanke var att jag var petad, att jag inte skulle få spela mot Schweiz, säger Jacob.

”Något hemskt hade hänt”

Det Stephan Lundh skulle berätta var betydligt allvarligare än så.

– Han sa att något hemskt hade hänt och att jag måste ringa min mamma som befann sig på sjukhuset i Uddevalla.

Där svävade Jacobs pappa Peter mellan liv och död på efter att ha drabbats av kolmonoxidförgiftning.

Jacobs farbror Stefan, som var Peters tvillingbror, hade redan omkommit.

– Jag började gråta, det kändes fruktansvärt att vara så långt borta och få ett sådant besked, säger Jacob.

”Fantastisk känsla”

Tillsammans med sin agent, Peter Wallén, tog han första möjliga plan från Kazan hem till Sverige. Då hade pappa Peter, med ambulanshelikopter, transporterats till Stockholm och Karolinska sjukhuset.

– Pappa var fortfarande medvetslös när jag kom dit, och det var högst osäkert om han skulle överleva. Men efter tre dagar öppnade pappa plötsligt ögonen. Det var en helt fantastisk känsla, säger Jacob.

Hur har det här påverkat dig?

– Jag har nog fått en annan syn på livet. Nu är jag medveten om att olyckan plötsligt kan vara framme och det gäller att se och ta vara på de ljuspunkter som finns.

På isen då?

– Inte mer än att jag numera tycker det är skönt när mamma och pappa är och tittar på matcherna. Tidigare avskydde jag när de satt på läktaren när jag spelade. Det var något som satt i huvudet på mig, jag var lite skrockfull och tyckte det betydde otur.

Parallellt med Jacobs succé på isen har Peter fört en stenhård kamp för att komma tillbaka till ett normalt liv.

– Pappa är fortfarande inte återställd efter olyckan. Närminnet fungerar inte som det ska, med det blir bättre och bättre för varje dag, säger Jacob.

Peter är alltid på plats när Jacob och Djurgården spelar hemma på Hovet.

– Min rehabilitering har i alla fall inte försvårats av att det gått så bra för Jacob. Det har varit en positiv sak för mig och hela familjen. Något vi har kunnat glädja oss åt, säger Peter.

Allt talar för VM-spel

Och det är inte bara i elitserien Jacob har visat att han håller.

Under landslagsuppehållet var djurgårdscentern ett av Småkronornas störta utropstecken i den fyrnationsturnering som avgjordes i Uppsala. Turneringen var en av de sista chanserna att kvalificera sig för junior-VM som avgörs i Kanada under jul- och nyårshelgen.

Jacob kunde inte ha gjort bättre reklam för sig själv.

Fyra assists på tre matcher gjorde att han vann Sveriges interna poängliga. Nu talar allt för att Jacob finns med när förbundskapten Pär Mårts presenterar truppen till junior-VM.

– Det vore hur stort som helst att komma med till VM. Men det är en ruskig konkurrens om platserna. Jag har nästan tre år kvar som junior och det är verkligen bara en bonus om jag blir uttagen.

FAKTA

Så gick olyckan till:

Jacobs pappa och farbror, tvillingbröderna Peter och Stefan, hade åkt ner till Bovallsstrand på Västkusten för att renovera familjens gemensamma sommarstuga. De lackade bland annat om köksgolvet.

På grund av den starka lukten bestämde sig Stefan och Peter för att och sova i familjens båt, som ännu inte var sjösatt. På kvällen använde de en engångsgrill i båtens akter.

När bröderna somnat bildades kolmonoxid som gjorde syret konkurrerades ut inne i båten, så kallad inre kvävning.

Räddningspersonal som kom till båten dagen efter kunde bara konstatera att Stefan redan var död. Peter fördes medvetslös till sjukhuset i Uddevalla.