Krisläge – då tar de pengar från spelarna

Dif lånar pensioner – facket slår tillbaka: ”Är inte kreditinstitut”

1 av 2 | Foto: Foto: LASSE ALLARD
saknar lön Jimmie Ölvestad och de andra Djurgårdsspelarna tvingas låna ut pensionspengar till sin ekonomiskt pressade klubb.
HOCKEY

Förlust för Djurgården.

Och nu tvingas klubbledningen låna av spelarnas pensionspengar.

– Spelarna ska inte behöva agera kreditinstitut åt klubben. Vi i Sico förutsätter att man reglerar det snarast, säger spelarfackets sekreterare Hans Lodin.

Att Djurgården har det arbetsamt ekonomiskt är ingen nyhet.

Publiksiffran i går, förlust 2–4 mot Brynäs, var okej – över 7 000 åskådare.

Det hjälper klubbens ekonomi – lite.

Nu tvingas Djurgården att återigen hålla inne med spelarlönerna, i alla fall den del som sätts av till spelarnas pensioner.

Och nu sker det mitt under säsong – vilket är mycket ovanligt då Djurgården bör ha en tät strid av intäkter i form av betalande hemma-publik.

Djurgårdens ordförande Mats Larsson förklarar läget.

– Vi har det tufft under sommaren och eftersom vi inte har samma intäktsmöjligheter som andra elitserie-lag följer det med oss ganska länge på säsongen. Jag uppskattar att vi i början av varje säsong ligger efter 20 miljoner kronor i intäktsmöjligheter jämfört med våra seriekollegor, säger ordföranden.

Varit öppna

Han bekräftar att Djurgården sagt till spelarna att de inte får pensionsdelen av lönen just nu.

Hur länge Djurgården ska vara skyldiga spelarna pengar är inte klart. Spelarna har inte fått några löften om när pensionspengarna ska finnas på plats.

Klubbledningen har haft möten med spelarna och varit öppna med situationen.

– Det är inte en önskvärd situation. En del spelare saknar en månad av pensionsinbetalning, andra tre månader. Men klubbledningen har varit ärliga och vi har gemensamt kommit fram till att det här är den bästa lösningen, säger Timmy Pettersson, back i Djurgården.

Har kontaktat Sico

Djurgårdens spelare har kontaktat spelarfacket Sico, som inte gillar att Dif gång på gång tar av spelarnas löner.

–  Klart att vi inte är nöjda med det Djurgården gör.  Spelarna ska inte behöva agera kreditinstitut åt klubben. Vi i Sico förutsätter att man reglerar det snarast, säger spelarfackets sekreterare Hans Lodin och fortsätter:

– Vi ska lyssna av läget mer med Djurgården.

Djurgården hyr Hovet av Stockholms Stad. Man har inte samma intäktsmöjligheter som exempelvis Färjestad och Linköping. Man har heller inte samma förutsättningar att sälja reklamplats eftersom Hovet inte är en modern arena med bra möjligheter för företag att synas.

– Vi pratar med Stockholm Stad och hoppas att det kan bli bättre förutsättningar i framtiden för oss, säger Larsson.

FAKTA

Så funkar spelarnas löner

Samtliga elitseriespelare har valmöjligheten att ta en del av månadsinkomsten i lön från klubben, det vill säga pengar som kommer rakt in på kontot efter skatt är betald.

Spelarna har även möjligheten att spara en del av brutto-månadslönen till livet efter hockeykarriären. Det är väldigt individuellt hur mycket spelaren väljer att spara för framtida bruk, en del sparar ingenting – andra sparar 60-70 procent av lönen.

Klubben sköter spelarnas pensionsinbetalningar. Pengarna går in i SEB Trygg Livs system utan att spelarna behöver göra något. Det är den delen av spelarlönen som Djurgården nu släpar efter med.

DIF:S EKONOMISKA UTVECKLING SEDAN 2003

2003–2004: Djurgården tvingas att sälja Mälarhöjdens ishall för tolv miljoner kronor för att få en ekonomi i balans.

2004–2005: Djurgården tog sig till SM-semifinal, med det räddade inte ekonomin. Underskottet är på nästan nio miljoner kronor och styrelsemedlemmar, genom bolaget Djurgården Hockeyintressenter, beslutar sig för att öppna de egna plånböckerna och köpa aktier i Djurgården Hockey AB för cirka elva miljoner kronor.

2005–2006: Djurgården redovisar ett plusresultat på 485 000 kronor i bokslutet. Mycket tack vare att Djurgårdens IF sålde ca 1,3 procent av aktierna i Djurgården Hockey AB till Djurgårdens Hockeyintressenter AB för 450 000 kronor.

2006–2007: Djurgården IF:s bolag Djurgården Hockey AB kan inte leverera de intäkter till föreningen som planerats och föreningen gör ett minusresultat på fem miljoner kronor.

2007–2008: Gåendes in i säsongen visar Djurgården upp ett negativt eget kapital på 4,5 miljoner kronor. Motsvarande belopp måste hämtas in – annars mister Djurgården elitlicensen och platsen i elitserien.

April 2008: Den amerikanska idrottsinvesteraren Philip Anschutz köper 12,5 procent av Djurgårdens hockey. Djurgårdens intäkt av försäljningen blir runt 9 miljoner kronor, vilket räddar elitlicensen för klubben.