Succé – tack vare medicin

Holmqvist efter diagnosen: ”Inte alls lika trött efter matcherna”

PÅ GÅNG Andreas Holmqvist har ansträngningsastma. Efter att ha fått rätt diagnos och medicinering har formkurvan stigit. FOTO: ULF HÖIJER
HOCKEY

Andreas Holmqvist gör en av sina främsta säsonger i karriären.

Hemligheten bakom lyftet?

Astmamedicinen som gör att han orkar 40 procent mer.

– Det är skönt att kunna spela på lika villkor, säger Djurgårdsbacken.

Trött, slutkörd och helt orkeslös. Det var så Andreas Holmqvist brukade känna sig efter varje träningspass och varje genomförd match. Det spelade ingen roll om det varit en lättare träning eller en inte fullt så ansträngande match. Holmqvist var lika trött ändå.

Trodde på allergi

För att försöka komma till rätta med problemet genomförde 28-åringen ett test inför årets säsong. Det testet gav förklaringen: Holmqvist har ansträngningsastma.

– Jag har ju haft problem sedan jag var liten, men då trodde jag att det bara var allergi för djur, säger Holmqvist.

Med rätt diagnos fick Djurgårdsbacken också rätt medicinering. Vilket i sin tur har lett till att Holmqvist orkar mer.

Väldigt mycket mer.

– Jag har använt medicinen den här säsongen och jag känner mig mycket piggare. Jag gjorde något test för ett tag sedan och jag hade 40 procent bättre i utblås. Det är ju en jäkla skillnad, säger Holmqvist.

”Spela på lika villkor”

Som spelmässigt har fått ett ordentligt lyft den här säsongen. Nu är han definitivt tillbaka på den nivån han var i Linköping för ett par år sedan.

Och efter diagnosen och medicineringen har Holmqvist också fått mer speltid än tidigare. Nu snittar han nära 22 minuter per match, knappt en minut mer än tidigare.

Hur märks det under matcherna att du orkar mer?

– Jag kan tugga på i varje byte. Och nu är jag inte alls lika trött efter matcherna. Så det har funkat väldigt bra. Det är skönt att kunna spela på lika villkor.