Så knäckte de LHC

Foto: Canal plus
Se faktarutan nedan!
HOCKEY

LINKÖPING. Djurgårdens taktikkupp knäckte Linköping.

Med få avblåsningar, extremt långa spelsekvenser och tålmodigt anfallsspel körde stockholmarna slut på Linköping.

– Vi fick den matchbild vi var ute efter, säger djurgårdstränaren Hardy Nilsson.

För Djurgården, som haft fem matchfria dagar, var det viktigt att snabbt komma in i matchtempot igen. Samtidigt ville de utnyttja att Linköping var tröttkört både fysiskt och mentalt.

Det lyckades Dif med genom att få en matchrytm med extremt långa spelsekvenser, vilket resulterad i få avblåsningar.

Tio minuters spel

Under den första perioden var det bland annat en spelsekvens som varade i tio minuter utan avblåsning.

– Vi fick den matchbild vi var ute efter med mycket skridskoåkning för att så fort som möjligt komma in i den här semifinalserien, säger Hardy Nilsson.

Assisterande tränaren Tomas Montén utvecklar.

– Spelrytmen gynnade oss och missgynnade Linköping, som hade en tuff match så sent som i tisdags. Vår styrka är att vi har många spelare som vi rullar runt på, säger Montén.

– Samtidigt kan du aldrig försäkra dig om att det ska bli få avblåsningar, motståndaren kan alltid dra iväg pucken till icing. Samtidigt vet vi att Linköping i första hand vill försöka spela sig ur situationerna.

En annan fördel med de långa spelsekvenserna utan avbrott var att Djurgården hade större möjligheter att matcha laget mot Linköpings två offensiva kedjor.

Vid alla spelavbrott hade hemmalaget Linköping fördelen att byta sist.

Matchade smart

– När vi såg att Tonys (Mårtensson) femma kom in kunde vi snabbt ändra om och slänga in någon av våra defensiva femmor, säger Montén.

Även i LHC höll man med om att Djurgårdens taktik blev avgörande:

– Spelsekvenserna borde ha varit betydligt kortare för att gynna oss, vi orkar inte återhämta oss. Vi förlorar för att matchbilden blir som den blir, säger forwarden Andreas Jämtin.

Jämtin tror inte att de få avblåsningarna var någon tillfällighet:

– Det är helt säkert något Djurgården har pratat om. Ta bara tredje perioden. Spelet bara rullade på och helt plötsligt hade det gått 18 minuter utan att vi hade skapat en målchans.

FAKTA

DIF-TAKTIKEN

LÅNGA ANFALL

Djurgården hastar inte iväg avsluten när de väl etablerat spel i anfallszonen.

1 Med platsskiftningar och överlämningar i hörnen försöker de komma in mot mål.

2 Viktigt är att hela tiden hålla försvararna på ”rätt” sida. De försöker även med hjälp av långa passningar byta hörn för att få motståndarnas backar att röra sig.

3 Samtidigt är de noga med att hålla bra djup på tredje gubben för att på så sätt undvika kontringar, och även underlätta för de egna backarna att kunna fylla på.

FÅ AVBLÅSNINGAR

Djurgården hade en lättare kvartsfinal än Linköping och ska vara bättre fysiskt rustade. Dessutom har Djurgården ett jämnare och bredare lag jämfört med Linköping.

Långa spelsekvenser gynnar stockholmarna som kan pumpa på med sina fyra kedjor, samtidigt som motståndarna blir kvar på isen för länge.

4 Efter två perioder i går hade exempelvis Tony Mårtensson och Jan Hlavac spelat nästan 15 minuter vardera.

INTE DUMPA PUCK I ONÖDAN

I stället för att dumpa ner pucken i anfallszonen efter ett långt byte väljer Djurgården ofta att spela tillbaka till egna backar. Nya forwards kommer in samtidigt som motståndarna inte hinner byta. På så sätt får Djurgården in pigga, fräscha anfallare som omedelbart kan inleda en ny anfalls-attack.

TA BORT HEMMA-FÖRDELEN VID BYTEN

Eftersom Djurgården var bortalag hade Linköping rätt att byta sist. Men med väldigt få avblåsningar försvann en stor del av den fördelen. I stället kunde Djurgården under spelets gång byta in de spelare Hardy Nilsson ville matcha mot Linköpings två offensiva kedjor.